Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au suspendat activitatea restaurantului din Reghin care a organizat „Balul însuraţilor”, eveniment la care peste 30 de persoane au acuzat stări specifice toxiinfecţiei alimentare. Personalul care a pregătit mâncarea urmează să fie testat pentru a se stabili dacă vreunul dintre angajaţi a fost purtător de bacterii patogene.
Potrivit ANSVSA, la evenimentul „Balul Însuraţilor” din Reghin, au participat aproximativ 350 de persoane, iar 37 dintre acestea au prezentat simptome specifice unei toxiinfecţii alimentare, 29 fiind transportate la Spitalul din Reghin.
Potrivit surselor Gândul, locația – SC Gliga Company SA Reghin – ar aparține deputatei PSD Dumitrița Gliga și tatălui său, politicianul Vasile Ghiorghe, fost parlamentar PSD. Deputata și tatăl său așteaptă momentan rezultatele probelor alimentare de la laborator.
În cadrul verificărilor, inspectorii sanitar-veterinari au prelevat mostre din alimentele servite, acestea fiind trimise pentru analize de laborator la Laboratorul Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş, pentru a determina o eventuală contaminare.
„Inspectorii DSVSA Mureş au demarat o anchetă epidemiologică pentru a identifica sursa posibilă a contaminării”, anunţă, duminică, printr-un comunicat, ANSVSA.
Au fost de asemenea verificate condiţiile de igienă, modul în care au fost preparate, depozitate şi servite alimentele, pentru a identifica eventuale nereguli.
„Ca urmare a constatărilor, DSVSA Mureş a emis o Ordonanţă de Suspendare a Activităţii pentru unitatea respectivă”, anunţă ANSVSA, potrivit news.ro.
„În colaborare cu DSP şi ISU, inspectorii DSVSA monitorizează în continuare situaţia pentru a preveni extinderea incidentului şi a asigura siguranţa consumatorilor. De asemenea, personalul care a pregătit mâncarea urmează să fie testat pentru a verifica dacă a fost purtător de bacterii patogene”; se arată în comunicatul instituţiei.
Documentul precizează că autorităţile desfăşoară în continuare ancheta epidemiologică pentru a stabili cu exactitate cauza îmbolnăvirilor, iar rezultatele analizelor de laborator şi concluziile anchetei urmează să fie comunicate public în zilele următoare.
Cristian Popescu-Piedone, preşedintele ANPC, a declarat că la restaurantul din Reghin – de unde zeci de clienţi au ajuns la spital cu suspiciuni de toxiinfecţie alimentară – inspectorii ANPC au găsit alimente neconforme şi ”o mizerie de nedescris” în bucătărie.
Șeful ANPC s-a referit la ”o situaţie de nedescris” în cadrul spaţiilor alimentare, în ceea ce priveşte depozitarea şi temperaturile la care erau păstrate alimentele.
”S-au găsit alimente neconforme, atât în mâncarea servită consumatorilor, cât şi în spaţiile de depozitare, o mizerie de nedescris în bucătărie, în spaţiile de pregătire a preparatelor care urmeau să iasă în consumul public”, a declarat oficialul.
Cristian Popescu-Piedone a relatat că a aflat despre situaţia de la Reghn de la un prieten care locuieşte vizavi de estaantl de la cae zeci de persoane au ajuns la spital.
”În urma acţiunii de control desfăşurate la faţa locului, s-a procedat la sigilarea spaţiilor de depozitare şi la oprirea temporară a prestării de servicii de alimentaţie publică. Reprezentanţii instituţiilor implicate în această acţiune acţionează pe culoarele de competenţă, în vederea verificării respectării reglementărilor în vigoare. Acţiunea de control va continua în perioada următoare”, a anunţat ANPC.
Acțiunea de control va continua în perioada următoare, iar detalii suplimentare vor fi comunicate pe parcursul zilei de mâine.