Traian Băsescu: Nu mă voi prevala de imunitatea parlamentară. Imediat ce sunt chemat, mă voi duce

Publicat: 04 04. 2022, 12:34
Actualizat: 04 04. 2022, 12:34
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: MEDIAFAX FOTO

Fostul președinte al României Traian Băsescu susține că nu se va prevala de imunitatea parlamentară și se va prezenta la audieri când va fi chemat de procurori, după ce instanța supremă a decis că actualul europarlamentar a colaborat cu Securitatea ca poliție politică. Parchetul general are în lucru un dosar penal in rem pentru fals în declarații care îl vizează pe fostul președinte al României, Traian Băsescu, potrivit Grupului de Investigații Politice (GIP).

Traian Băsescu a spus că încă este în căutarea unui apartament, după ce RAAPPS l-a somat să părăsească vila de protocol din cartierul Primăverii.

Pe 23 martie 2022, Înalta Curte a decis că fostul președinte al României a colaborat cu Securitatea, astfel că Traian Băsescu a rămas fără vila RAAPPS din Strada Gogol. Aceasta a fost vandalizată de mai multe ori în ultimele zile.

„Caut, caut apartament asta fac. Trebuie să-mi și convină financiar. Sunt multe lucruri. Oferte sunt, dar să vedem, că trebuie și mobilat după ce îl iei. Am discutat cu soția și cu diverși dezvoltatori”, a spus Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Traian Băsescu a făcut declarații despre dosarul penal deschis in rem referitor la false declarații de necolaborare cu Securitatea. „Legat de dosarul de la Parchet, nu mă voi prevala de imunitate parlamentară. Imediat ce sunt chemat, mă voi duce”, a conchis fostul președinte.

„Pe 31 martie 2022, Parchetul General ne-a informat că în dosarul cu numărul 112/P/2020, dosarul declarațiilor false de necolaborare cu Securitatea depuse de Traian Băsescu,

Ce a spus RAAPPS

Conform documentului RAAPPS, foștii președinți ai României nu mai beneficiază drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român dacă au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, conform art 1, alin (3) din Legea 406/2001, citată de RAAPPS.

Așadar, în urma deciziei din 23 martie, dată de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), „atât titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuința în termen de 60 de zile”, de la momentul în care în care a încetat contractul de închiriere a vilei.