VIDEO: Alertă în Iași. Trei fermieri sunt suspecţi de infecţie cu Antrax cutanat. Unul dintre ei a fost operat de urgență / Boala poate fi LETALĂ

Publicat: 10 07. 2023, 15:00

Trei pacienți sunt internați cu suspiciune de antrax cutanat la Spitalului Clinic de Boli infectioase „Sf. Parascheva” din Iași. Ei lucrează la o fermă de bovine din județ.

Bărbații au mers vineri, 7 Iulie, la triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași. Medicii au constatat atunci că cele trei persoane prezentau semne și simptome caracteristice bolii Antrax cutanat.

„Pacienții au fost evaluați, internați și s-a inițiat tratamentul specific. Unul dintre aceștia a necesitat și intervenție chirurgicală”, a declarat Florin Roșu, managerul spitalului.

Toți cei trei bărbați lucrează la o fermă de bovine din județul Iași.

„În momentul de față, pacienții urmează tratament, sunt stabili din punct de vedere hemodinamic și respirator fiind strict monitorizați multidisciplinar”, a adăugat managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Boala poate fi letală la oameni și animale

Antraxul este o boală infecţioasă gravă, cauzată de o bacterie rezistentă, Bacillus anthracis, care poate supravieţui în condiţii extreme pentru o perioadă lungă de timp.

Este o boală comună omului şi animalelor, fiind întâlnită mai frecvent la bovine, caprine, ovine. Dacă nu este depistat şi tratat la timp, antraxul poate fi letal.

„Antraxul apare în mod obişnuit la animale şi este o boală foarte gravă pentru oameni. Boala se răspândeşte prin intermediul sporilor ce se găsesc la nivelul solului. Aceştia devin activi doar în momentul în care pătrund în organism. Bacillus anthracis produce spori rezistenţi ce pot provoca o infecţie potenţial letală la oameni şi animale.

Există patru forme diferite de antrax: cutanat; respirator; gastrointestinal; orofaringian. Cea mai comună formă de antrax este reprezentată de antraxul cutanat. Bacteria se răspândeşte din cauza contactului direct a sporului cu tegumentul unei persoane sau cu o leziune cutanată. Sporii de antrax devin activi în momentul în care pătrund în organism. Odată active, bacteriile se multiplică şi creează toxine care provoacă boala”, a mai spus dr. Florin Roşu, citat de Agerpres.