Un bărbat a pierdut 50.000 de euro după ce a RĂSPUNS la un SMS. Cum să recunoști și să te protejezi de escrocheria cu operatorul bancar fals

Publicat: 12 03. 2024, 10:11
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Pentru a face înșelătoria mai credibilă, hackerii recurg la diverse strategii pentru a-și falsifica identitatea, apelează adesea la frică și se folosesc de situații de urgență pentru a face victimele să ia decizii pe moment și să le cadă în capcană.

Escrocherii devin din ce în ce mai sofisticate și reușesc să înșele chiar și experții din industrie.

A pățit-o și un bărbat din Florența, Italia care a pierdut 50.000 de euro în urma unei înșelătorii cu un SMS fals de la bancă.

Mesajul fals despre accesul neautorizat la bancă funcționează foarte rapid și escrocii mizează pe faptul că victimele nu trebuie decât să facă clic pe un link și să răspundă sau să completeze un formular pentru a cădea în capcană.

„Accesul neautorizat în zona dumneavoastră a fost detectat. Dacă nu ați fost dumneavoastră, verificați următorul link http://… Salutări”, se spune în SMS.

Dinamica înșelătoriei este simplă: victima primește un SMS alarmant despre accesul neautorizat la contul bancar, apasă pe link-ul atașat, însă, pagina nu se încarcă, așa cum era de așteptat în planurile hackerilor, utilizatorul nu se poate autentifica și în acel moment sosește un apel. Un fals operator bancar vorbește și informează utilizatorul că a detectat „mișcări ciudate în contul curent” și îndrumă victima pas cu pas către escrocherie.

Escrocii îi cere utilizatorului să intre în aplicația de home banking, iar aici intră în joc primul link atașat textului, care deschide un ecran fals pe smartphone-ul utilizatorului. În acel moment, operatorul fals face un transfer instantaneu într-un cont temporar, care nu este revocabil. În acel moment înșelătoria este terminată, potrivit gazetaromaneasca.com.

Pentru a te proteja de astfel de escrocherii, nu trimiteți niciodată coduri de securitate sau informații personale prin SMS sau telefon. Verifică expeditorul mesajului text și sună direct la instituția bancară pentru a verifica autenticitatea mesajului.