Un restaurant din Mangalia nu mai acceptă plata cu cardurile emise de o bancă din Austria

Publicat: 10 12. 2022, 14:53
Sursa foto: Pixabay

Decizia Austriei de a respinge candidatura României la Spațiul Schengen a provocat revoltă în rândul românilor, mulți dintre ei începând să boicoteze companiile austriece din România.

Dar nu doar oamenii simpli au decis să renunțe la serviciile companiilor austriece, ci și unele firme, mai mici sau mai mari.

Este și cazul unui restaurant din Mangalia, care a postat pe Facebook un mesaj prin care anunță că a decis să nu mai permită plata cu cardul clienților care dețin conturi la Raiffeisen Bank, o bancă austriacă ce operează în România.

De asemenea, respectivul restaurant a renunțat la comercializarea unei mărci de cafele și a unui energizant produse de companii din aceeași țară.

Totodată, restaurantul oferă cafea gratis pentru clienții care alimentează de la Rompetrol.

„Dragi clienți ai restaurantului La Pirați ,din data de 09.12.2022

În urma votului Austriei împotriva Țării noastre de a intra în spațiul Schengen, posesorii de carduri la banca Raiffeisen nu vor mai putea plăti în locația noastră, nu vom mai comercializa spre vânzare : Red Bull, cafea Julius Meinl. Cafeaua la noi va fi gratis în baza bonului care face dovada alimentării de la benzinăria Rompetrol”, se arată în mesajul postat de reprezentanții restaurantului.

Pe Facebook, mulți utilizatori s-au declarat de acord cu măsura, dar alții au criticat decizia, susținând că nu clienții respectivei bănci sunt vinovați de decizia Austriei de a respinge aderarea României la Schengen. În cele din urmă, reprezentanții restaurantului au limitat posibilitatea utilizatorilor de a comenta la postare.

România și Bulgaria rămân, momentan, în afara Schengen

România și Bulgaria rămân momentan în afara Spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării celor două țări în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi.

Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse de la Bruxelles.

În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit unor surse, președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene susține în continuare aderarea României și Bulgariei, iar cele două țări au încă o șansă: să solicite un vot pe 15 decembrie, în Consiliul European. Ministrul ceh de Interne a explicat că nu a fost posibilă decuplarea României de Bulgaria în acest moment.