Un specialist lansează un avertisment: „Pesticidele aflate pe legume sunt periculoase, în doze necorespunzătoare” | Cum pot fi recunoscute tomatele cu substanţe chimice

Publicat: 08 06. 2021, 12:10
Actualizat: 08 06. 2021, 12:11
Foto: Pixabay.com/ caracter ilustrativ

Specialiștii în legumicultură atrag atenția că multe din legumele și fructele prezente în piețe sunt pline de pesticide. În contextul în care numărul clienților care evită să cumpere tomate ţuguiate crește, iar legumicultorii români sunt reticenți să cultive hibridul, specialiştii susţin că există cel puţin o varietate de tomate care sunt supuse stimulării chimice.

 

Costel Vînătoru, cercetător în legumicultură și inginer agronom, a declarat că pesticidele aflate pe legumele din comerț sunt periculoase, folosite în doze necorespunzătore. Mai mult, acesta spune că cea mai bună modalitate de a verifica o tomată este de a identifica sămânța în interior.

„Sunt periculoase aceste pesticide dacă nu sunt folosite corespunzător, dacă nu se respectă doza de utilizare și mai grav, dacă sunt folosite produse neautorizate.

Trebuie să fim atenți în primul rând de unde cumpărăm și cea mai bună cale ar fi analiza de laborator. Dacă ne referim la tomate, noi nu avem în România nicio creație, nici hibridă, nici soi, care să nu prezinte semințe. Deci, un indiciu clar, dacă tăiem un fruct de tomate și nu descoperim în interiorul lui sămânță, putem să credem că a fost maturat forțat sau vorbim de un hibrid importat”, a declarat Costel Vînătoru, cercetător în legumicultură și inginer agronom, conform Adevărul.

 

 

Comercianții susțin că unele tomate sunt coapte chiar în România, în solare, și sunt prezentate ca ”roșii românești”.

Specialiștii în horticultură mai spun că cele mai multe roșii țuguiate provin din solariile sau grădinile unor legumicultori care  grăbesc coacerea la substanțe controversate, precum Ethrel sau 2,4D.

„Sunt foarte puține soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un țugui foarte pronunțat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forțată a fructelor”, declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău, conform Adevărul.

Sfatul de la horticultori

Pentru a face diferenţa între o roşie maturată forţat şi una din varietatea bulgărească, horticultorii ne sfătuiesc să fim atenţi dacă are moţul foarte pronunţat, cep lemnos în interior, vinişoare verzui şi lipsesc seminţele.

Comercianții susțin că unele tomate sunt coapte chiar în România, în solare și sunt prezentate ca fiind ”roșii românești”.

 

Citește și: Îngrijorare în rândul fermierilor, din cauza țintelor Green Deal. Care este substanța chimică pe care o cer cu insistență agricultorii