AGRICULTURĂ: Îngrijorare în rândul fermierilor, din cauza țintelor Green Deal. Care este substanța chimică pe care o cer cu insistență agricultorii

AGRICULTURĂ: Îngrijorare în rândul fermierilor, din cauza țintelor Green Deal. Care este substanța chimică pe care o cer cu insistență agricultorii
Publicat: 07/06/2021, 18:24
Actualizat: 07/06/2021, 18:26

Condiţiile agropedologice şi climatice din ţara noastră, precum şi fărâmiţarea terenurilor agricole şi slaba capitalizare a fermierilor autohtoni, favorizează infestarea masivă cu buruieni şi dăunători, mai ales în unele zone din țară, arată Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare. Preocuparea este cu atât mai mare cu cât ţintele Green Deal impun fermierilor să scadă consumul de inputuri.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită sprijin pentru găsirea unor soluţii rezonabile, bazate pe date ştiinţifice, pentru continuarea asigurării protecţiei fitosanitare a culturilor din România, în condiţiile în care Green Deal îi obligă pe fermieri să reducă volumul inputurilor folosite.

„Ţintele Green Deal transpuse în noua PAC prin strategiile ‘De la fermă la consumator’ şi Biodiversitatea impun fermierilor să-şi scadă consumul de inputuri şi să rămână competitivi, atât pe piaţa UE, dar mai ales pe cea din afara UE, unde producătorii nu au aceleaşi constrângeri şi standarde precum cei europeni”, atrage atenţia Alianţa într-un comunicat.

Controlul buruienilor

Organizația arată că în România, potrivit datelor din cercetare, există o rată foarte ridicată de infestare cu buruieni în unele regiuni (circa 700 seminţe din specii diferite de buruieni/metru pătrat).

„Controlul buruienilor nu se poate face eficient fără erbicide sistemice totale, precum glifosatul. În România, glifosatul este utilizat în principal între culturi, fiind nu doar o soluţie sigură şi ieftină, ci, de fapt, singura soluţie care face posibilă aplicarea tehnologiilor de agricultură conservativă pe care le recomandă şi promovează Comisia UE în meniul de sustenabilitate, pentru a reduce amprenta asupra mediului (eroziunea, compactarea, emisiile de CO2 etc.), timpul de lucru şi a creşte performanţa economică”, se mai spune în comunicat.

În această perioadă se decide în Parlamentul European soarta glifosatului, în condițiile în care licenţa de utilizare în Uniunea Europeană este valabilă până la 15 decembrie 2022.

„Facem apel, pe această cale, la eurodeputaţii români, la autorităţi şi la toţi ceilalţi factori implicaţi, de a nu interveni cu decizii politice contrare celor ştiinţifice. Fermierii din România, ca şi cei din întreaga UE, au nevoie de glifosat, pentru a putea fi competitivi şi a progresa în direcţia adoptării pe scară largă a practicilor agricole durabile”, se precizează în comunicat.

Așa cum se cunoasște, obiectivele Green Deal sunt legate, în primul rând, de reducerea consumului de pesticide până în 2030 cu 50%,  a consumului de îngrăşăminte cu cel puţin 20% şi realizarea unei suprafeţe de agricultură ecologică în procent de 25% din suprafaţa totală agricolă. În același timp, trebuie reduse antibioticele, antimicrobienele în creşterea animalelor cu până la 50%.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Doi copii au murit! Cel mai cunoscut medic din Romania avertizeaza populatia! Aceste pastile UCID...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Lanțul de magazine care vrea să FALIMENTEZE Lidl! Are prețuri mult mici decât gigantul din...
Există „patru Românii". Diferenţe uriaşe între venituri în judeţele ţării. Cum arată clasamentul
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Județul cu cea mai mare pensie din țară. Locuitorii de aici încasează chiar și 2.100...
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Se schimbă buletinul, din nou: datele importante care dispar de pe cartea de identitate și...
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Veste ȘOC în lumea muzicii românești: A murit la doar 25 de ani. Medicii nu...
Denise Rifai A ȘOCAT pe toată lumea! Ce a putut să o întrebe pe Gabriela...
Varianta Delta a coronavirusului explodează în Europa. A doua doză de vaccin este crucială
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...