AGRICULTURĂ: Îngrijorare în rândul fermierilor, din cauza țintelor Green Deal. Care este substanța chimică pe care o cer cu insistență agricultorii

AGRICULTURĂ: Îngrijorare în rândul fermierilor, din cauza țintelor Green Deal. Care este substanța chimică pe care o cer cu insistență agricultorii
Publicat: 07/06/2021, 18:24
Actualizat: 07/06/2021, 18:26

Condiţiile agropedologice şi climatice din ţara noastră, precum şi fărâmiţarea terenurilor agricole şi slaba capitalizare a fermierilor autohtoni, favorizează infestarea masivă cu buruieni şi dăunători, mai ales în unele zone din țară, arată Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare. Preocuparea este cu atât mai mare cu cât ţintele Green Deal impun fermierilor să scadă consumul de inputuri.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită sprijin pentru găsirea unor soluţii rezonabile, bazate pe date ştiinţifice, pentru continuarea asigurării protecţiei fitosanitare a culturilor din România, în condiţiile în care Green Deal îi obligă pe fermieri să reducă volumul inputurilor folosite.

„Ţintele Green Deal transpuse în noua PAC prin strategiile ‘De la fermă la consumator’ şi Biodiversitatea impun fermierilor să-şi scadă consumul de inputuri şi să rămână competitivi, atât pe piaţa UE, dar mai ales pe cea din afara UE, unde producătorii nu au aceleaşi constrângeri şi standarde precum cei europeni”, atrage atenţia Alianţa într-un comunicat.

Controlul buruienilor

Organizația arată că în România, potrivit datelor din cercetare, există o rată foarte ridicată de infestare cu buruieni în unele regiuni (circa 700 seminţe din specii diferite de buruieni/metru pătrat).

„Controlul buruienilor nu se poate face eficient fără erbicide sistemice totale, precum glifosatul. În România, glifosatul este utilizat în principal între culturi, fiind nu doar o soluţie sigură şi ieftină, ci, de fapt, singura soluţie care face posibilă aplicarea tehnologiilor de agricultură conservativă pe care le recomandă şi promovează Comisia UE în meniul de sustenabilitate, pentru a reduce amprenta asupra mediului (eroziunea, compactarea, emisiile de CO2 etc.), timpul de lucru şi a creşte performanţa economică”, se mai spune în comunicat.

În această perioadă se decide în Parlamentul European soarta glifosatului, în condițiile în care licenţa de utilizare în Uniunea Europeană este valabilă până la 15 decembrie 2022.

„Facem apel, pe această cale, la eurodeputaţii români, la autorităţi şi la toţi ceilalţi factori implicaţi, de a nu interveni cu decizii politice contrare celor ştiinţifice. Fermierii din România, ca şi cei din întreaga UE, au nevoie de glifosat, pentru a putea fi competitivi şi a progresa în direcţia adoptării pe scară largă a practicilor agricole durabile”, se precizează în comunicat.

Așa cum se cunoasște, obiectivele Green Deal sunt legate, în primul rând, de reducerea consumului de pesticide până în 2030 cu 50%,  a consumului de îngrăşăminte cu cel puţin 20% şi realizarea unei suprafeţe de agricultură ecologică în procent de 25% din suprafaţa totală agricolă. În același timp, trebuie reduse antibioticele, antimicrobienele în creşterea animalelor cu până la 50%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului