Un ursuleț curios de pe Transfăgărășan a prins „puteri omenești”. A încercat să deschidă portiera unei mașini

Publicat: 02 10. 2023, 10:18
Actualizat: 02 10. 2023, 11:37
Sursa foto: Captură Știrileprotv

Urșii de pe Transfăgărășan au devenit o atracție turistică de sine stătătoare, adunând vizitatori din toate colțuri țării și înclusiv străini care vin special pentru a-i vedea pe aceste animale sălbatice la câțtiva centimetri pe cea mai cunoscută șosea montană din România.

Nu există zi în care turiștii care merg pe Transfăgărășan să nu vadă cel puțin un urs care și-a făcut un obicei de a sta pe marginea străzii, în speranța ca cineva îi aruncă ceva de mâncare.

De cele mai multe ori, întânirea cu aceste animale sălbatice devin prilejuri de amuzament pentru turiștii care se află pe traseu, protejați în mașini de pericolele uriașe pe care le aduce o ursoaică și puișori ei jucauși.

Duminică, pe Transfăgărășan, un ursuleț foarte curios și-a îndreptat atenția către oglinzile mașinilor oprite în apropierea lui. Ba mai mult, a încercat să deschidă portiera unei mașini, ca și cum ar fi încercat să îl invite la joacă pe șofer.

Șoferul a făcut o manevră și l-a dat jos pe ursuleț de pe portiera sa. Astfel de cazuri se întâmplă tot mai des pe drumurile șerpuite de pe Transfăgărășan, potrivit ȘtirileProtv.

Este important să fim conștientizăm că apropierea de animale sălbatice este extrem periculoasă, iar hrănirea lor este strict interzisă, avertizează autoritățile.

De ce este înterzis să hrănim animalele sălbatice?

Animalele sălbatice trăiesc din totdeauna într-un anume mediu și au nevoie ca abilitățile lor de a vâna pentru a supraviețui să nu fie alterate de implicarea umană.

Dacă urșii sunt hrăniți la stradă de oameni, mai ales atunci când vorbim de pui, aceștia tind să nu își mai dezvolte capacitățile de supraviețuire, întrucât găsesc de cuviință că e mai ușor să îți procure hrana stând la margine de drum și „cerșind” mila turiștilor. Odată ce cresc, aceste animale sășbatice se obișnuiesc cu prezența umană și nu ezită să vină tot mai mult înspre zonele populate de oameni.

Trebuie precizat că urșii nu au „simțul proprietății”, ceea ce înseamnă că dacă aveți ceva de mâncare la dvs. ursul va veni să o ia.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care pe străzile din zonele montane din România circulă tot mai des urșii, în specială pe timpul nopții. Aceștia devin un adevărat pericol pentru cei care se află în acel moment pe străzi.