VIDEO | Valeriu Gheorghiță, despre testele rapide: Dacă le efectuăm în primele cinci zile de la debutul bolii putem obține un rezultat mai concludent

Publicat: 28 01. 2022, 21:44
Actualizat: 28 01. 2022, 22:55

This browser does not support the video element.

Șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a vorbit vineri, la Digi24, despre eficiența testelor rapide anti-Covid și modul prin care acestea pot oferi rezultate concludente. De asemenea el a explicat ce ar trebui să facă o persoană dacă un membru al familiei este infectat cu Covid-19.

Chestionat cât de eficiente sunt în realitate testele rapide, Valeriu Gheorghiță a afirmat: „Momentul în care efectuăm aceste teste rapide se corelează și cu rezultatul lor. Dacă le efectuăm în primele cinci zile de la debutul bolii, încărcătura virală este mai mare și practic șansa să obținem un rezultat pozitiv este mai mare.Persoanele care au un grad de imunitate mai mare, pentru că au fost vaccinate sau au trecut prin boală anterior încărcătura virală este mai redusă și atunci probabilitatea ca un test rapid să iasă pozitiv este mai mică”

Întrebat dacă testele rapide sunt mai puțin eficiente în depistarea Covid-19, Gheorghiță a răspuns: „Am observat și noi acest trend, mai multe persoane care erau chiar simptomatice care și-au făcut teste rapide și au ieșit negative și ulterior au fost confirmate de testele PCR. Cred că sensibilitatea testelor rapide este afectată de varianta Omicron, ceea ce va crea probleme din punct de vedere al costurilor pentru că un test PCR este mai costisitor și din punct de vedere al timpului de ieșire a rezultatelor”.

Valeriu Gheorghiță a precizat că în cazul în care o persoană care are simptome de Covid și la testul rapid a ieșit negativ, acesta trebuie dublat obligatoriu cu un test PCR pentru a exclude sau confirma diagnosticul. Totodată medicul a explicat ce ar trebui să facă o persoană dacă un membru al familiei este infectat cu Covid-19 și cât ar trebui să stea în carantină.

„În cazul în care unul dintre membrii familiei este infectat și locuiește în aceeași casă cu ceilalți membrii, situațiile în care să nu fie unul dintre aceștia infectat este mai degrabă o excepție. La cât de contagioasă este varianta Omicron cu siguranță toți membrii familiei vor fi infectați și atunci cei care dezvoltă o formă simptomatică au recomandare clară să se testeze și să rămână în izolare și peste perioada de cinci zile. În acest caz se poate solicita testarea la domiciliu”, a declarat Valeriu Gheorghiță.