VIDEO | Valeriu Gheorghiță: Rata de spitalizare din România este de două ori mai mare decât în UE și decesele de trei ori mai multe

Publicat: 28 01. 2022, 21:15
Actualizat: 28 01. 2022, 22:49

This browser does not support the video element.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că în acest moment este evident că avem o transmitere comunitară a variantei Omicron. Medicul a precizat că în România rata de spitalizare în ATI este de două ori mai mare față de țările din Uniunea Europeană, iar rata de mortalitate este de trei ori mai mare față de media din UE.

„Evident că există acest risc. Noi nu putem să spunem că nu am putea în niciun scenariu să ne confruntăm cu acest gen. În momentul de față, în ciuda numărului mare de testări care se efectuează în fiecare zi – de peste 100.000, rata de pozitivare este de peste 30%, ceea ce înseamnă că avem o situație de transmitere comunitară a variantei Omicron”, a spus Valeriu Gheorghiță, vineri, la Digi 24.

Valeriu Gheorghiță atrage atenția asupra consecințelor refuzului vaccinării, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile, cu risc mare de spitalizare și chiar de deces în cazul infectării cu COVID-19.

„În România, rata de spitalizare în ATI este de două ori mai mare decât în UE și în ceea ce privește rata de mortalitate, este de trei ori mai mare în România față de media europeană. Există această diferență între noi și UE pentru că rata de vaccinare este în continuare insuficientă. Aparent, par puține decese, dar trebuie să ținem cont că aceste decese sunt prevenibile. Tocmai de aceea, atrag încă o dată atenția că persoanele vulnerabile ar trebui să meargă să se vaccineze, pentru că în felul acesta putem evita spitalizarea și decesul”, a afirmat Gheorghiță.

Medicul a adăugat că vaccinarea se află încă în strategia României, deși campania de vaccinare este la pământ.

„Strategia este în continuare să avem un număr cât mai mare de persoane vaccinate, să avem acces la medicamente antivirale, care trebuie începută rapid după confirmarea diagnosticului”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Întrebat dacă România ia în calcul vaccinarea obligatorie, Valeriu Gheroghiță a răspuns: „Categoric nu. Din punct de vedere medical, vaccinurile actuale nu reușesc să limiteze într-o măsură suficient de ridicată transmiterea infecției cu virusul SARS-CoV-2, având în vedere că varianta Omicron reușește să ocolească în cea mai mare parte răspunsul imun pe care noi îl obținem ca urmare a trecerii prin boală sau ca urmare a vaccinării”.

Medicul a precizat că problema cea mai mare cauzată de varianta Omicron este absenteismul provocat în urma infectării în masă, iar acest lucru blochează foarte multe activități, în special în domeniul sanitar.

„Important este să încercăm să respectăm cât mai mult măsurile de protecție la locul de muncă. Masca de tip FFP2 ar trebui utilizată și, de asemenea, cred că este important să avem conștiința proprie a respectării regulilor”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.