VIDEO | Valeriu Gheorghiță: Rata de vaccinare în momentul de față din populația adultă se apropie de 50%

Publicat: 29 10. 2021, 22:54
Actualizat: 30 10. 2021, 00:26

This browser does not support the video element.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat procentul de vaccinare din categoriile de vârstă de peste 12 ani este în acest moment de aproximativ 50%, însă nu este suficient pentru a atinge o imunitate colectivă, întrucât varianta Delta este dominanță și are capacitatea de a se multiplica mult mai rapid, cu preponderență în cazul persoanelor nevaccinate. De asemenea el a explicat care este importanța anticorpilor și de ce ar fi util niște studii de seroprevalență care poate determina procentul persoanelor care au dobândit anticorpi în urma trecerii prin boală, confirmate sau asimptomatice.

„În momentul de față avem peste 1.6 milioane de persoane confirmate. Rata de multiplicare, adică în spatele unui caz pozitiv vorbim de patru – cinci cazuri care nu sunt raportate care au făcut infecții asimptomatice și vorbim de circa 40% din populație care eventual ar fi trecut prin boală, reprezentând cam 8.000.000 de persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a precizat că rata de vaccinare în rândul adulților se apropie de 50%, în timp ce în cazul copiilor de peste 12 ani, procentul de imunizare este de aproximativ 40%.

„Rata de vaccinare în momentul de față din populația adultă se apropie de 50%. Din populația de peste 12 ani este de aproximativ 40% cu cel puțin o doză. Deci avem un procent cumulat care probabil depășește 50% și se apropie de 60%, însă nu este suficient pentru controlul numărului de cazuri în condițiile în care varianta Delta este dominanță”, a afirmat Gheorghiță.

El a menționat că ar trebui făcute niște studii de seroprevalență prin care să se determine care este procentul populațional care a trecut prin boală. Ultimul studiu făcut în toamna anului 2020 ne arăta ca 10% din total populației avea anticorpi.

„Aceste lucruri sunt niște estimări. Noi nu avem niște studii de seroprevalență să vedem care este numărul populației care a trecut prin boală și acesta se determină prin testele de anticorpi. Ar fi înțelept să facem aceste lucruri. Ultimul studiu făcut anul trecut arăta că avem în jur de 10%.

Probabil mai aproape de adevăr vorbim de un 40% care are istoric de trecere prin boală”, a spus medicul.

Gheorghiță a explicat care este rolul testelor antigen și cum pot fi determinați anticorpii anti-spike care sunt cei care ne apară de boală.

„Problema cu testul de anticorpi a fost îndelung discutată la nivel european. În acest moment rolul anticorpilor este mai important în studiile de seroprevalență și mai puțin la nivel individual. Un test de anticorpi pozitiv nu se corelează 100% cu nivelul de pretecție. Anticorpii care se formează prin trecerea prin boală nu sunt întotdeauna neutralizanți. Anticorpii care crează protecție sunt cei denumiți anti-spike, sunt singurii care apar și după vaccinare, iar testele pe care le folosim în laborator sunt în general teste calitative, adică îți spun că ai anticorpi prezenți sau sunt absenți sau sunt teste semi-cantitative care îți dau o valoare totală de anticorpi, însă doar un procent din aceștia reprezintă anticorpi anti-spike”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, la Digi24.