Vasile Dîncu: Lucrăm la un serviciu militar voluntar, de scurtă durată, pentru băieți și fete

Publicat: 10 01. 2022, 22:51
Actualizat: 10 01. 2022, 22:52
Ministrul Apărăii Naționale, Vasile Dîncu / Sursa foto: Facebook Guvern

Ministerul român al Apărării (MApN) analizează soluția unei campanii suplimentare de recrutare a rezerviştilor voluntari, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la TVR. Nu este analizată în acest moment revenirea la serviciul militar obligatoriu, a precizat el.

Întărirea capacității de apărare trebuie să aibă în vederea o întărirea capacității umane, a precizat Vasile Dîncu la TVR.

„Avem nevoie de o suplimentare a efectivelor profesionale. Nu este analizată în acest moment revenirea la serviciul militar obligatoriu din mai multe puncte de vedere. Analizele noastre arată că nu avem nevoie de forțe așa numeroase (…) Gândim în acest moment o altă soluție pentru un stagiu voluntar, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, pentru o perioadă mai scurtă”, a precizat Dîncu

Ministrul a făcut aceste precizări în contextul în care sunt experţi militari care pledează pentru armata obligatorie.

„Trebuie să plecăm de la ideea unui stagiu militar cu rolul pregătirii unei rezerve militare a României. Timpul de 6 luni de zile sau un an nu va permite în mod obiectiv pregatirea unui soldat profesionist. Din 2007, cei care sunt în planurile de mobilizare, vor fi prea îmbatrâniți. Dacă în următorii 15 ani nu vom mai găsi o soluție, vom rămâne fără rezervă militară. Nu există nicăieri în lume o armată fără rezerviști. Exemplul Poloniei este cel mai grăitor, au introdus instituția rezervistului voluntar și au peste 50.000 de rezerviști, iar România are sub 1.000”, a declarat, în cadrul aceleiași emisiuni la TVR gen. (r) Virgil Bălăceanu, preşedinte Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR).

Pe de altă parte, Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publică, spune că sunt 3 tipuri de argumente contra serviciului militar obligatoriu: legal, economic și social și militar.