Veste bună pentru copiii cu deficiențe de vorbire si auz. Institutul ”Prof. Dr. Hociotă” București a redeschis secția ”Recuperare”

Publicat: 14 06. 2021, 16:33
Actualizat: 14 06. 2021, 21:08

Integrarea în școli și în comunitate a copiilor cu dizabilități din România rămâne o prioritate, la nivel medical, cu toate că pandemia de coronavirus a pus o presiune constantă pe toate instituțiile sanitare, iar medicii au dus o luptă asiduă pentru salvarea vieții pacienților infectați cu COVID. 

Însă, dincolo de ”războiul” purtat pe toate fronturile și la toate nivelurile cu noul coronavirus, există, din păcate, copiii cu deficiențe auditiv-verbale, iar ei trebuie ajutați, indiferent de crizele medicale apărute la diferite intervale de timp. Sunt la fel ca toți ceilalți copii de vârsta lor, însă reintegrarea este de durată, se face pas cu pas și doar alături de specialiști.

Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională O.R.L. ”Prof. Dr. Hociotă” București are și o secție pentru micii pacienți, numai că aceasta a fost închisă în luna martie a anului trecut, din cauza pandemiei. Acum, secția VI ”Recuperare Copii cu Dizabilități de Vorbire și Dizabilități de Auz-Vorbire – Ciuboțica Cucului” a fost redeschisă, fiind dedicată tocmai pentru îmbunătățirea limbajului și al comunicării copiilor preșcolari hipoacuzici (n.red. – o scădere acuității auditive), dislalici (n.red. – tulburarea de pronunție – de articulare -, provocată de afecțiuni organice sau funcționale ale organelor periferice ale vorbirii) și surdomuți.

Acești copii se pot dezvolta și pot învața în timp ce se joacă, sub supravegherea medicilor, dar necesită terapie recuperatorie și supraveghere susținută.

Secția are o capacitate de 90 de locuri

Secția externă a I.F.A.C.F.-O.R.L. are o capacitate de 90 locuri, dintre care 40 pentru baieți, 40 pentru fete și 10 de izolator.

La dispoziția micilor pacienți ai secției se află personal medical specializat, un medic pediatru, un medic O.R.L., logopezi și instructori de educație, cu toții asigurând – pe toate planurile – ”dezvoltarea sănătoasă a copiilor, într-un mediu instructiv, modelator și creator”, așa cum spune dr. Zoican Olimpia Iulia, manager interimar.

Secția este dotată cu bucătarie, centrală termică, spălătorie și sterilizare proprii. Totodată, copiii se pot bucura de sala de sport, dar și de un spațiu de relaxare și joacă specifice preșcolarilor.

Programele recuperatorii sunt esențiale pentru acești copii cu deficiențe auditiv-verbale, iar secția redeschisă oferă terapie logopedică, consiliere psihologică, terapie ocupațională, art-terapie, activități sportive și balet, activități educaționale specifice, de altfel, fiecărui tip de dizabilitate.

20 de copii beneficiază deja de facilitățile oferite

Dr. Zoican Olimpia Iulia mai spune că spațiul acestei secții este amplasat într-un parc generos, bine amenajat și administrat.

Există spații de joacă în aer liber, permițând toate tipurile de activități necesare unei dezvoltări armonioase și corecte a copiilor, totul desfășurându-se sub o îndrumare ”coerentă și plină de empatie a personalului dedicat și respectând permanent toate normele sanitare și epidemiologice în vigoare”.

După primele zile de la deschidere, 20 de copii beneficiază deja de facilitățile oferite și decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.