Veste bună pentru românii cu rate la bancă! Acestea s-ar putea micșora semnificativ

Publicat: 14 02. 2024, 14:31

Veste bună pentru românii cu rate la bancă! Acestea s-ar putea micșora semnificativ începând cu a doua jumătate a anului în curs.

„Reducerea ratelor ar putea începe în a doua jumătate a anului 2024. Riscurile fiscale sunt încă semnificative și sunt necesare măsuri suplimentare pentru a aduce deficitul bugetar spre ținta de 3% până în 2025”, spun analiștii OTP Bank.

Potrivit acestora, economia locală a înregistrat în 2023 o creștere mai slabă decât se estima anterior. Cu toate acestea, există și perspective bune: după aprecierea de 1,5% din 2023, creșterea din anul 2024 ar putea fi aproape de 3%. Perspectivele pentru acest an sunt influențate în cea mai mare parte de redresarea consumului, susținut de salariile reale mai mari, a ritmului activității din construcții și a evoluțiilor din zona euro.

În 2024, creșterea PIB-ului va accelera până la aproximativ 2,8%, determinată de cheltuielile gospodăriilor și de o revenire treptată a dinamicii exporturilor, în timp ce creșterea investițiilor va rămâne puternică.

În 2024, creșterea PIB-ului va accelera până la aproximativ 2,8%

Datele lunare disponibile până acum pentru trimestrul patru din 2023 sugerează că încetinirea creșterii economice a atins probabil un nivel minim și că a început o redresare treptată, determinată de creșterea salariilor reale, ca urmare a scăderii inflației. În 2024, creșterea PIB-ului va accelera până la aproximativ 2,8%, determinată de cheltuielile gospodăriilor și de o revenire treptată a dinamicii exporturilor, în timp ce creșterea investițiilor va rămâne puternică.

”Având în vedere evoluțiile de la final de an, indicatorii din trimestrul patru sugerează că încetinirea creșterii a atins probabil punctul minim și că a început o redresare treptată, determinată în principal de creșterea salariilor reale, în urma scăderii inflației. Evoluțiile la care am asistat până acum sunt influențate de cererea gospodăriilor, activitatea susținută din sectorul construcțiilor implicând creșterea cheltuielilor de investiții, din care o mare parte este finanțată din fonduri europene nerambursabile. Prețurile încă mari ale petrolului contribuie, de asemenea, la oprirea scăderii inflației în primul trimestru al acestui an, iar prognoza arată că inflația prețurilor serviciilor și a bunurilor va rămâne relativ inflexibilă, în timp ce inflația prețurilor alimentelor va continua să scadă, spun analiștii OTP Bank, potrivit Adevărul.