VIDEO | Alexandru Rafila, despre reacția lui Marcel Ciolacu privind pastilele de iod: „A fost, în mod evident, o speculație. Nu a fost niciun fel de dorință să creăm panică. Asta nu înseamnă că trebuie să stăm pasivi”

Publicat: 09 08. 2022, 23:54
Actualizat: 09 08. 2022, 23:56

This browser does not support the video element.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, marți, la Antena 3, despre reacția liderului PSD, Marcel Ciolacu, atunci când a fost întrebat de jurnaliști dacă și el s-a panicat în urma anunțului legat de prescripția pentru pastilele de iod. Deși președintele social-democrat l-a sfătuit pe Alexandru Rafila să ia în calcul schimbări la nivelul echipei de comunicare, ministrul Sănătății a precizat că acest răspuns a reprezentat doar o speculație din partea adversarilor politici.

Răzvan Dumitrescu: Credeți că era și o problemă de comunicare sau pur și simplu a fost o speculație din partea adversarilor politici?

Alexandru Rafila: A fost, în mod evident, o speculație. Nu este prima speculație de acest gen. Noi am încercat și un alt sistem de distribuție a comprimatelor de iod, la începutul acestui conflict din Ucraina, să îl facă direct medicii de familie, fără să mai prescrie o rețetă – dânșii au refuzat categoric – și, atunci, ținând cont de dreptul pe care îl are fiecare pacient din România, să primească din partea medicului de familie, pe lista căruia este înscris, o rețetă.

Acest medicament, iodura de potasiu, se eliberează pe bază de prescripție din partea medicului de familie. Am adoptat legislația necesară încât medicii de familie să poată să elibereze aceste rețete. O serie întreagă de farmacii, peste 2.500, sunt gata să pună la dispoziția oamenilor în mod gratuit, deci un serviciu public pe care aceste farmacii și le-au asumat, aceste pastile de iod.

Am demarat campania de informare în urmă cu 3 luni, campania de distribuție în urmă cu o lună și jumătate, iar îngrijorarea cauzată de modul de evoluție al conflictului din Ucraina, sigur, este legitimă, îngrijorarea populației. Așa cum spunea domnul președinte Ciolacu, a fost o măsură de prevenție, încât oamenii să poată să aibă aceste pastile la domiciliu pe care nu trebuie să le ia decât în caz de anunț.

Răzvan Dumitrescu: Dar domnul Ciolacu, pe lângă prevenție, a spus că poate că ar trebui să schimbați echipa de comunicare. O schimbați sau nu?

Alexandru Rafila: Nu o schimb, pentru că afirmația este a mea, nu a echipei de comunicare. Eu am spus trei cuvinte care au inflamat lucrurile. Am spus „cât mai repede” – dacă nu spuneam „cât mai repede” și spuneam doar lucruri fără impact asupra auditoriului, n-ar fi fost niciun fel de problemă. Asta nu înseamnă că mâine, înseamnă un interval de câteva săptămâni, văzând că, în intervalul anterior, de 45 de zile, la nivel național, undeva în jur de 1.000 de persoane din România au primit aceste pastile și mi s-a părut că acest lucru nu a avut suficient impact.

În mod evident, nu a fost niciun fel de dorință să creăm panică, nu există așa ceva. Asta nu înseamnă că noi, ca profesioniști în sănătate – mă refer la medicii de familie sau la noi, ca Minister al Sănătății – trebuie să stăm pasivi și nu trebuie să ne îndemnăm pacienții sau persoanele înscrise pe listă – că nu discutăm de pacienți, pentru că ei sunt persoane sănătoase – să urmeze o indicație care este în folosul lor, al copiilor lor și așa mai departe.

Trebuie să ai un interval de timp, n-a spus nimeni mâine, dar dacă medicii de familie, în timp de 45 de zile, nu și-au sfătuit pacienții măcar să-și ia o rețetă și să-și ridice pastile de iod, trebuia cumva să putem să-i lămurim pe oameni că trebuie ei să solicite acest lucru în mod explicit.”