VIDEO | Copiii din Craiova fac teste pe roboți și experimente cu vulcani în miniatură: „Aducem în fața lor materiile viitorului prin metode interactive”

Publicat: 09 06. 2022, 14:32

Studenții Universității din Craiova organizează pe perioada vacanței ateliere gratuite  pentru elevi dar și caravane în mediul rural pentru micuții din familiile defavorizate. În acest mod, studenții învață să devină profesori și să predea meseriile viitorului.

Izabela Bădin este studentă în anul I la master, la Universitatea din Craiova și este voluntar pentru copii. Îi învață pe elevii din ciclul primar sau pe cei de grădiniță cum funcționează roboții viitorului sau intră cu ei în realitatea virtuală și le arată, într-un mod distractiv, cum să descopere tehnologiile de ultimă generație. Studenta spune că este șansa ei de a deveni un cadru didactic performant atunci când va termina facultatea.

“Avem oportunitatea de a ne dezvolta personal prin organizarea cursurilor pentru copii. Aducem în fața lor materiile viitorului și prin metode interactive, prin joacă îi învățăm să pună întrebări și să învețe prin descoperire”, a precizat Izabela Bădin.

Unul dintre cele mai atractive laboratoare este cel de chimie. Studenții spun că este o plăcere să-i vadă pe copii cum reacționează când asistă la experimente.

“Odată ajunși la acest laborator, elevii obișnuiți îmbracă halatul alb și își potrivesc ochelarii de protecție pentru a deveni mari chimiști. Încep astfel descoperirea unor noi lumi și a unor noi substanțe prin experimente ușoare precum: cazanul vrăjitoarelor, fabrica de parfum, îmbinarea și schimbarea culorilor sau a stărilor de agregare. Sunt foarte entuziasmați”, a declarat Raluca Stamatescu, voluntar.

Studenții fac ateliere gratuite și pentru copiii defavorizați

Atelierele sunt desfășurate în cadrul unui proiect de antreprenoriat social al Universității din Craiova. În medie, 15 studenți se ocupă de elevi și merg inclusive în satele defavorizate, acolo unde copiii cu greu au acces la tehnologie. Cursurile sunt gratuite.

“Voluntarii implicați sunt studenți ai Facultății de Inginerie Electrică și ai Facultății de Chimie care dau baza științifică, dar și studenți de la Facultatea de Litere care aduc disciplina și buna comunicare cu cei mici. Toți vor să  devină profesori. Pentru a nu face învățămnt convențional merg pe conceptul STEM: știință, tehnologii, inginerie și matematică pentru a promova învățarea prin descoperire. Este meritoriu că o fac nu numai pentru elevii performanți, ci și pentru cei mai puțin norocoși, defavoriazați din mediul rural organizând caravane dedicate”, a declarat Leonard Geo Mănescu, profesor în cadrul Universității din Craiova și coordonator al proiectului.

Studenții îi înscriu pe toți elevii doritori din Craiova și îi organizează în grupe de câte cinci. Caravanele și mediul rural sunt organizate cu ajutorul școlilor. Pe lângă ateliere, studenții fac voluntariat și la un afterschool, făcut în cadrul aceluiași proiect, iar părinții care nu au cu cine să lase copiii, îi pot aduce acolo gratuit.