VIDEO. De ce mai trebuie să port mască după ce m-am vaccinat? Explicațiile lui Răzvan Cherecheș

Publicat: 10 03. 2021, 10:33
Actualizat: 10 03. 2021, 10:59
Anunțul lui Răzvan Cherecheș: „Vom avea un val patru al pandemiei. Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei” Sursă foto: captură video YouTube

Foarte multe persoane care s-au imunizat anti-COVID se întreabă dacă trebuie să mai poarte mască. Răspunsul este că DA! Chiar și după ce te-ai vaccinat, încă este posibil să te infectezi sau să infectezi pe alții. Cu o probabilitate mai mică, dar este posibil. Explicația este oferită de Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și consilier onorific în Ministerul Sănătății.

Masca și pentru cei vaccinați

Chiar și după ce te-ai vaccinat, încă este posibil să te infectezi sau să infectezi pe alții. Cu o probabilitate mai mică, dar este posibil. Vaccinarea protejează doar de manifestarea simptomelor. Avem două motive pentru care trebuie să continuăm purtăm mască: din cauză că există un procent mic de oameni care pot să se infecteze și să exprime simptome. Eficacitatea vaccinurilor variază între 82,4% la AstraZeneca, 94% la Moderna și 95% la Pfizer. Acea diferență mică de oameni pot să se infecteze și să manifeste simptome. Al doilea motiv pentru că avem persoane vulnerabile care nu au apucat să se vaccineze și care nu vor apucat să se vaccineze poate luni de zile de acum înainte. Persoane peste 65  de ani, persoane care au comorbidități, persoane care sunt expuse la mulți oameni pe parcursul zilei, cum sunt profesorii. Aceste persoane vulnerabile nevaccinate trebuie să fie protejate de către noi cei vaccinați prin purtarea măștii”, a explicat expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș într-un clip video.

Răzvan Cherecheș

OMS: Masca și după vaccinare

​Persoanele vaccinate contra COVID-19 ar trebui să poarte în continuare măşti faciale şi să păstreze distanţa faţă de alţii, potrivit Organizaţiei Mondiale a SănătăţiiChiar dacă există dovezi ştiinţifice potrivit cărora un vaccin ajută împotriva dezvoltării bolii COVID-19, nu este clar dacă el previne în mod general infecţia cu noul coronavirus ce poate cauza COVID-19, spuneau experții OMS în luna decembrie.

Cu toate acestea, persoanele vaccinate ar trebui să continue să păstreze distanţa fizică recomandată, să poarte măşti de protecție şi să se spele frecvent pe mâini, recomandă OMS.