VIDEO emoționant. O fetiță de 7 ani din Ucraina și-a serbat ziua într-o tabără de refugiați. Reacția copilei când a văzut tortul

Publicat: 04 03. 2022, 09:43
Sursa. captură video Facebook MAI

O fetiță de 7 ani din Ucraina și-a serbat ziua de naștere în tabără de refugiați din Siret. Imediat ce au aflat că este ziua ei, toată lumea, inclusiv autoritățile și forțele de ordine, s-au mobilizat pentru a-i celebra aniversarea.

„Cineva a plecat să caute un tort, ceilalți au plecat după cadouri, iar un psiholog a mers să pregătească surpriza împreună cu mama Arinei, fetița care ieri a împlinit 7 ani. Când totul a fost gata, toți cei implicați s-au prezentat la cortul unde micuța se afla”, conform unui mesaj postat, vineri, pe pagina Ministerului de Interne.

Cei prezenți i-au cântat „La mulți ani”, în limba engleză. Copila a primit cadouri, a fost înc0njurată de pompieri care țineau baloane roz în mâini, iar momentul tortului i-a adus un zâmbet pe față Arinei.

„La mulți ani, Arina! Îți dorim ca acest coșmar pe care îl trăiți să se termine cât mai repede, iar următoarea ta zi de naștere să o serbezi acasă. Mulțumim voluntarilor! Mulțumim pompierilor! Mulțumim tuturor celor implicați! Voi sunteți ROMÂNIA!”, conchide MAI mesajul.

Ucraina, a noua zi de război

O coloană de forțe ruse a deschis focul, în primele ore ale zilei de vineri, 4 martie, vizând cea mai mare centrală nucleară din Europa, care reprezintă aproximativ un sfert din producția de energie a Ucrainei. Atacul, soldat cu un incendiu de proporții în apropierea reactoarelor nucleare, vine la doar câteva ore de la a doua rundă de negocieri ruso-ucrainene.

Cele două state au declarat că au ajuns, joi, la o înțelegere privind „securizarea în comun a coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor și, de asemenea, cu privire la furnizarea de medicamente și hrană în zonele cele mai afectate de lupte”. În acest scop, s-a agreat asupra posibilității unei încetări temporare a focului.

Cel puțin un milion de refugiați au părăsit până acum Ucraina, după estimările ONU, alte milioane de oameni fiind așteptați să treacă granița în zilele următoare. Primele opt zile ale războiului s-au soldat cu pierderi greu de cuantificat pentru ambele părți.

Localități întregi șterse de pe hartă de bombardamente, mii de locuințe, școli, spitale, catedrale, instituții publice distruse, sute de civili care și-au pierdut viața.

Costurile economice ale războiului sunt și mai greu de anticipat. Agenția de rating  S&P a retrogradat, joi, ratingul Rusiei la „CCC-”, după ce miercuri Fitch şi Moody’s i-au coborât ratingul la categoria „junk”. La rândul său, Ucraina a fost retrogradată săptămâna trecută de agențiile de rating și a cerut FMI asistență financiară de urgență.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul