Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a fost stins / Rușii au încercat să împiedice echipele de intervenție / Dacă flăcările ajungeau la unul din reactoare, dezastrul ar fi fost de 10 ori mai mare decât Cernibîl, a avertizat ministrul ucrainean de Externe

Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a fost stins / Rușii au încercat să împiedice echipele de intervenție / Dacă flăcările ajungeau la unul din reactoare, dezastrul ar fi fost de 10 ori mai mare decât Cernibîl, a avertizat ministrul ucrainean de Externe
Sursa FOTO: Captură Youtube
Publicat: 04/03/2022, 04:07
Actualizat: 04/03/2022, 09:18

Pompierii au făcut eforturi uriașe să ajungă la locul incendiului declanșat de atacul rus la centrala nucleară  Zaporojie din Energodar, însă nu îl pot localiza, relatează CNN situația din jurul orei 4.00 a.m. ora României. La momentul declanțării incendiului, ministrul ucrainean de Externe a avertizat pe Twitter: „Dacă flăcările cuprind unul dintre reactoare, dezastrul va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl”.

UPDATE: Serviciul de urgenţă ucrainean a anunțat pe Facebook că „la orele 06:20 (04:20 GMT) focul (…) a fost lichidat” şi de asemenea orice pericol de reizbucnire a lui. Atacul nu s-a soldat cu nicio victimă, au mai spus autoritățile ucrainene.

Când au ajuns la locul incendiului, echipele de intervenţie au fost întâmpinate de trupele rusești care le împiedicau să stingă incendiul declanşat în urma unui bombardament asupra centralei de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, pentru ca mai apoi să anunţe că li s-a permis accesul la locul incendiului. „Securitatea nucleară este acum garantată”, a transmis pe Facebook Oleksandr Staruh, şeful administraţiei militare a regiunii Zaporojie.

Autoritățile ucrainene au dat asigurări că nivelurile de radioactivitate au rămas neschimbate la situl centralei, care are nu mai puțin de şase reactoare nucleare, furnizând o mare parte din energia Ucrainei, a anunţat la rândul său Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA). Experții internaționali de la AIEA „îndeamnă la încetarea forţei şi avertizează asupra unui mare pericol dacă reactoarele sunt lovit”.

Știrea inițială:

Pompierii nu pot ajunge la focul de la centrala nucleară Zaporojie, potrivit primarului orașului din apropiere Energodar, Dmytro Orlov, într-o postare pe Facebook citată de CNN.

„Centrala Zaporizhzhia semnalează o amenințare la prima unitate al centralei! Incendiul de la uzină continuă. Pompierii nu pot ajunge la locul incendiului!”, a postat acesta.

La rândul său, ministrul rus de Externe imploră forțele ruse să se retragă ca să permită accesul pompierilor la locul incendiului.

„Armata rusă trage din toate părțile asupra centralei nucleare din Zaporojie , cea mai mare centrală nucleară din Europa. Dacă va exploda, dezastrul va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl! Rușii trebuie să înceteze imediat focul, să permită pompierii, să stabilească o zonă de securitate!”, a scris vineri ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pe Twitter.

Anterior, primarul a postat pe Facebook spunând că se desfășoară lupte intense pe rutele de apropiere spre centrala nucleară Zaporojie.

„Luptătorii Gărzii Naționale oapără. Sunt victime, dar numărul exact și starea de până acum nu pot fi stabilite în aceste circumstanțe”, a scris primarul.

Un incendiu a izbucnit vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe în contul său Telegram, informează EFE şi Reuters.

„Ameninţare la adresa securităţii mondiale! Ca urmare a bombardării inamice continue a clădirilor şi unităţilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporojie este în flăcări”, a scris el.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani