VIDEO | ”Împreună pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați”. Gabriela Firea, despre violența domestică: ”Agresiunile fizice au dus, anul trecut, la decesul a 69 de femei în România”

Publicat: 10 05. 2022, 14:52
Actualizat: 10 05. 2022, 17:36

This browser does not support the video element.

Ministrul Gabriela Firea a participat, marți, la evenimentul ”Împreună pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați”, organizat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) și Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

În timpul acestei întâlniri, subiectul central al discuțiilor a fost importanța asigurării egalității de șanse între femei și bărbați și, nu în ultimul rând,  cum pot fi femeile implicate mai mult în luarea deciziilor.

Totodată, un alt aspect deosebit de important a fost reprezentat de prevenirea și combaterea violenței domestice și a hărțuirii la locul de muncă, iar Gabriela Firea – ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – a atras atenția că, în 2021, 69 de femei au murit, în România, din cauza violenței domestice.

Gabriela Firea: ”Susțin egalitatea de șanse între femei și bărbați!”

Este momentul ca faptele să își spună cuvântul, a transmis Gabriela Firea la începutul intervenției sale de deschidere, iar legislația din România – chiar dacă s-a înregistrat o evoluție – mai poate primi upgrade, astfel încât ”să ne numim europeni cu adevărat”.

Egalitatea de șanse între bărbați și femei este esențială, cu atât mai mult în instituțiile de stat, acolo unde sunt foarte puține femei care au funcții de conducere și pot lua decizii.

”Ne-am gândit să trecem și la fapte, după ani de zile de acumulare de informație. Legislația a evoluat, în ultimii ani, dar nu suficient sau nu cât să ne numim europeni cu adevărat. Din păcate, în instituțiile statului – pentru că în mediul privat s-au făcut progrese – există foarte puține femei la nivel de conducere, la nivel de decizie. Noi, femeile, nu vrem să fim discriminate pozitiv pentru că suntem femei, ci să ni se recunoască acele calități care înseamnă implicare, energie, creativitate, loialitate în organizarea, conducerea unei instituții. Și de stat, și private”, a spus Gabriela Firea.

”Susținerea unui impozit redus pentru mamele cu mai mult de trei copii, sprijinirea femeilor peste 40 de ani pentru a găsi mai ușor locuri de muncă, recunoașterea perioadei de creștere a copilului drept stagiu de cotizare, precum și creșterea numărului de posturi destinate femeilor în structurile de conducere ale instituțiilor și companiilor publice sunt doar câteva dintre prioritățile Ministerului Familiei în prezent”

Gabriela Firea

Gabriela Firea: ”Ne-am gândit să trecem și la fapte, după ani de zile de acumulare de informație”

”Și dacă murea o singură femeie era foarte grav, darmite 69?”

Referindu-se la problema dureroasă a violenței domestice din România, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a insistat în a spune că eforturile trebuie să fie comune, iar eliminarea violenței domestice este esențială.

Multe femei din România sunt abuzate, anul trecut au murit 69 de femei, iar mai mult de 60 au fost spitalizate. Dincolo de vorbe și de strategii, legile din țara noastră trebuie îmbunătățite, a mai spus Gabriela Firea în timpul evenimentului ”Împreună pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați”, organizat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) și Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

”De asemenea, împreună milităm pentru eliminarea violenței domestice. Eliminarea abuzurilor de acasă și de la serviciu, la care sunt supuse femeile. Din păcate, agresiunile fizice au dus anul trecut la decesul a 69 de femei în România. Este o cifră care trebuie să ne îngrijoreze. Este o cifră cutremurătoare. Și dacă murea o singură femeie era foarte grav, darmite 69? Iar mai mult de 60 au fost spitalizate, în urma violențelor domestice. (…) S-au făcut afirmații, s-au realizat strategii, puncte de vedere, chiar și legi, dar este clar că acestea trebuie să fie îmbunătățite. Trebuie să aducă ceva nou. În primul rând, cred că neexistând și acea parte coercitivă – nu suntem pentru constrângerea nimănui -, neexistând o obligativitate, totul este relativ, totul este la latitudinea fiecărei persoane în parte”, a punctat Gabriela Firea.

Proiectul “Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”

Prin Proiectul “Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România” au fost înființate și dotate 10 centre regionale de intervenție pentru victimele violenței sexuale – servicii de asistență și îngrijire, inclusiv asigurarea de kituri de prelevare pentru colectarea probelor biologice.

”În premieră, au fost înființate 8 centre regionale pentru consilierea agresorilor în situații de violență domestică sau violență împotriva femeilor”, a notat Gabriela Firea pe pagina sa de socializare.

  • PROIECT VENUS – Împreună pentru o viață de calitate în siguranță privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Au fost înființate 42 de locuințe protejate la nivel național, câte una în fiecare județ.
  • Peste 3.300 de victime au beneficiat de servicii în 2021
  • Proiect VERA – Investim pentru instruirea echipelor mobile de intervenție – peste 3.200 de persoane au fost formate potrivit noilor metodologii de intervenție în caz de urgență.
  • Proiect VioGen-RoJust- un ghid pentru respectarea drepturilor victimelor. Realizăm programe de instruire sau formare profesională a judecătorilor, avocaților, procurorilor, polițiștilor și, în special, a profesioniștilor din domeniu care interacționează cu victimele și agresorii.

”De aceea”, a mai precizat Gabriela Firea, ”discutăm cu Ministerul de Finanțe modificări legislative” privind:

  • Stabilirea de cote de gen în rândul angajaților, după modelul implementat deja în alte state europene, prin modificarea OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice
  • Introducerea de beneficii fiscal pentru mame, inclusive prin reducerea valorii taxelor sau impozitelor plătite de mamele cu mai mult de trei copii
  • Recunoașterea perioadei de creștere a copilului drept stagiu de cotizare

Gabriela Firea – ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

La evenimentul “Împreună pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați” de marți au participat Cristina Chiriac, presedinte CONAF, alături de o delegație a reprezentantelor CONAF: Camelia Șucu, Carmen Burtea, Daniela Cireasa, Roxana Gabor Iliescu, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru, Gheorghita Agafitei, senator Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat, deputat Costel Neculai Dunava, presedintele Comisiei pentru politica economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților, alături de Doina Pârcalabu, secretar de stat MFTES, Luminita Popescu, presedinte ANES, Anca Hendea, secretar de stat MFTES, Izabella Doboly, secretar de stat MFTES, Bogdan Paraschiv, subsecretar de stat MFTES.


Citește și: