Ziua Comemorării și Reconcilierii vs. ambițiile lui Putin, ”principalul criminal de război al secolului XXI”

Ziua Comemorării și Reconcilierii vs. ambițiile lui Putin, ”principalul criminal de război al secolului XXI”
Publicat: 05/05/2022, 12:51
Actualizat: 06/05/2022, 13:21

O activistă din Rusia și-a cusut gura în semn de protest față de războiul din Ucraina, declanșat de Vladimir Putin și ”mascat” sub sintagma cinică ”operațiune militară specială”. O altă tânără a fost plasată în arest preventiv și riscă până la 15 ani de închisoare pentru că a schimbat etichetele de preț dintr-un supremarket cu mesaje despre conflictul din Ucraina.

Acestea sunt doar două exemple din care reiese că rușii – mai puțini, mai mulți, din ce în ce mai mulți, poate – nu subscriu 100% la acțiunea în forță pusă la cale la Kremlin. Numai că cenzura este la ea acasă în Federația Rusă, ziarele independente au tras obloanele sau agonizează, jurnaliști și disidenți fug încotro văd cu ochii.

Procurorul general al Ucrainei – Irina Venediktova – a acuzat armata rusă că utilizează violul ca tactică de război și l-a descris pe președintele rus Vladimir Putin drept ”principalul criminal de război al secolului XXI”.

Rusia a negat, bineînțeles, pedalând în continuare pe o pedală a cinismului macabru, că a vizat civilii în conflict din Ucraina și a respins cu obstinație acuzațiile că forțele sale au comis crime de război, însă realitatea contrazice, dureros, afirmațiile oficialilor ruși.

9 Mai, Ziua Victoriei împotriva Rușismului

Dincolo de pierderile suferite de armata ucraineană, milioane de civili ucraineni au fost obligați să își părăsească locuințele de teama atrocităților săvârșite de agresorii ruși. Invazia rusă în Ucraina, declanșată, pe data de 24 februarie 2022, a creat una dintre cele mai mari crize umanitare din istoria recentă a Europei.

Populația civilă din Ucraina este supusă bombardamentelor și violenței, milioane de oameni fiind forțați să se mute, fie în interiorul țării fie în țările vecine – în principal Polonia, dar și România, Slovacia, Ungaria și Moldova. În jur de 90% dintre aceștia sunt femei și copii, ei fiind, de asemenea, mai expuși la riscuri de violență și abuzuri, inclusiv trafic de ființe umane, contrabandă și adopții ilegale.

Pe de altă parte, cel puțin 10.000 de soldați ruși și-au pierdut viața după începerea ”operațiunii militare speciale” pe care a ordonat-o Vladimir Putin, iar liderul de la Kremlin și complicii săi trebuie învinuiți și trași la răspundere pentru moartea acestora.

Vladimir Putin pregătește parade militare în 28 de orașe ale Federației Ruse, sărbătorind 77 de ani de la victoria armatei sovietice împotriva armatei naziste, numai că – în acest context însângerat de invadarea Ucrainei – o astfel de ”sărbătoare” este complet deplasată și nu reflectă decât ambițiile nemăsurate ale lui Vladimir Putin.

9 Mai nu este și nu ar trebui să fie o sărbătoare rusească, ci una împotriva Rusismului, o zi în care întreaga lume ar trebui să facă, încă o dată, front comun împotriva Rusiei lui Vladimir Putin, dincolo de sancțiunile economice de până acum.

Ziua Comemorării și Reconcilierii pentru întreaga lume

Pe data de 8 mai 1945,  Al Doilea Război Mondial din Europa se încheie cu ratificarea documentului de capitulare necondiționată a Wehrmachtului (Ziua Victoriei în Europa) Din cauza întârzierii întâlnirii programate pentru după-amiaza târziu în ziua de 8 mai, semnăturile nu vor fi făcute până la ora 23:01 – din cauza diferenței de oră față de Ora Europei Centrale, aceasta corespunde zilei de 9 mai, ora 1:01 a.m. la Moscova.

În Letonia, până în acest an, peste 100.000 de letoni vorbitori de limbă rusă se adunau pe data de 9 mai, la Riga, pentru a sărbători eliberarea Letoniei de către sovietici. Însă primarul orașului Riga, Mārtiņš Staķis, ia în considerare interzicerea acestei sărbători, deoarece ar servi scopurilor susținătorilor lui Vladimir Putin.  susținătorii lui Putin. La rândul său, prim-ministrul leton Arturs Kariņš numește această sărbătoare ”glorificare a ocupației țării noastre” și nu exclude o interdicție la nivel național.

În ultimă instanță, ziua de 9 mai trebuie privită ca o Zi a Comemorării și a Reconcilierii pentru întreaga lume, cu excepția Rusiei lui Vladimir Putin. Ar trebui să fie o Zi a Comemorării Victimelor din Ucraina invadată de armata rusă aflată la ordinele liderului de la Kremlin.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
„Feroce și fără milă”: Un bărbat și-a ucis fosta iubită și pe noul ei partener,...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
"Nu se mai poate repara nimic". Cazul românului rămas fără penis din cauza unei erori...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Au renunţat la agitaţia din Capitală şi s-au mutat la ţară! Cum arată casele vedetelor...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Totul a fost filmat! Ce s-a întâmplat, de fapt, la priveghiul lui Mile Povan! Imaginile...
Un val de praf saharian traversează România! Care au fost cele mai afectate zone
Război în AI. Musk dă în judecată OpenAI, compania din spatele Chat GPT, acuzând-o că...
Cum a reușit un livrator Glovo să stârnească o avalanșă de emoții în rândul românilor?...
INCREDIBIL ce se ascundea lângă o stea! „Niciodată nu mi-am imaginat că...
Examen auto 2024. Noile reguli dure pentru obținerea permisului
Monica Bîrlădeanu nu mai are răbdare. L-a băgat pe Valeriu Gheorghiță în ședință
Zi mare pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril! Întrega familie a boxerului le-a fost alături...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Segmentul rusesc al Stației Spațiale Internaționale pierde aer în continuu