VIDEO | Mai mulți copaci au fost doborâți de vijelii, în Moldova, iar în Ardeal a căzut grindină. Până când sunt valabile avertizările meteorologilor

Publicat: 13 05. 2022, 21:55
Actualizat: 13 05. 2022, 22:24

Echipajele de urgență au intervenit, vineri, după ce furtunile și vijeliile au lovit jumătatea de nord a țării, unde a căzut și grindină de dimensiuni semnificative.

Ca urmare a manifestării fenomenelor meteo periculoase, pompierii din județul Neamț au intervenit pentru degajarea unor elemente de construcție (tablă) de la balconul unui apartament situat într-un bloc de locuințe de pe o stradă din municipiul Piatra Neamț, dar și pentru degajarea unor copaci căzuți pe carosabil în comuna Poienari (Dealul Mărului). Au intervenit și lucrători de la SDN.

La Iași, un copac a căzut peste cablurile electrice, la Mănăstirea Bucium din municipiul Iași, unde a acționat o autospecială de intervenție și stingere și Eon. O creangă a căzut pe acoperișul unui bloc și a fost necesară intervenția unei autoplatforme pentru salvări de la înălțime. De asemenea, un echipaj de pe o autospecială de intervenție a degajat un arbore căzut în municipiu, zona dig Ciric, care bloca un sens de circulație. În cazul unui stâlp de înaltă tensiune cu fire rupte, exista pericol de avarii și accident industrial, astfel că au acționează forțe și mijloace de la SVSU, Eon.

Pentru ce zone s-au emis avertizări

La Dej, Cluj, filmările video arată că a căzut grindină. Pentru acest județ, în după-amiaza zilei de vineri a fost transmis un mesaj prin sistemul RO-Alert privind avertizarea meteorologică tip cod portocaliu referitor la fenomenele meteo preconizate: grindină de dimensiuni medii, vijelie, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce vor cumula 35…45 l/mp. Zona vizată cuprinde localitățile din comunele Cășeiu, Iclod, Mica, Mintiu Gherlii, Dej, Cuzdrioara, Câțcău, Vad, Bobâlna, Jichișu de Jos.

Până la ora 13 este în vigoare o atenționare tip cod galben emisă de Administrația Națională de Meteorologie, care vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată. Astfel, în acest interval în Crișana, Maramureș, în cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei și Banatului au fost anunțate perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat de peste 80…90 km/h), grindină și averse torențiale. Cantitățile de apă erau estimate că vor depăși 25…35 l/mp.

Potrivit ANM, fenomene specifice instabilității atmosferice vor fi vineri (13 mai) pe arii restrânse și în restul teritoriului, iar sâmbătă (14 mai) în regiunile sudice, sud-estice și la munte.