VIDEO | Marcel Ciolacu, despre plafonarea prețurilor la energie: „Cel mai important, ca semnal, este pentru populaţie, acolo va rămâne 0,68 şi 0,8. Este exclus să nu plătim această compensare”

Publicat: 24 08. 2022, 00:12
Actualizat: 24 08. 2022, 21:57

This browser does not support the video element.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, la Antena 3, că nu este mulţumit de „ce s-a întâmplat la Autoritatea Naţională de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE)” şi că nu îl interesează costurile politice, atâta timp cât România trece cu bine de crize. De asemenea, social-democratul a precizat că preţurile energiei pentru populaţie nu vor suferi modificări nici în perioada următoare.

„Haideţi să fim foarte clari: politicile în energie le face Ministerul Energiei, pe urmă, urmează tot lanţul. E parte şi ASF-ul care trebuie să facă nişte modificări, nu numai ANRE-ul. Este ANRE-ul care face toată legislaţia secundară. Nu sunt mulţumit nici de ce s-a întâmplat la ANRE. Nu pot să fiu mulţumit nici de ce s-a întâmplat la energie. ”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă are un dialog funcțional cu premierul Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu a răspuns „categoric, în continuare am dialog și o să am un dialog”.

„Amândoi suntem doi oameni politici responsabili, care ne-am implicat în această, până la urmă, gestionare de trecere a acestor crize cu costurile aferente. Nu mă interesează aceste costuri, important este să ieșim victorioși și să depășim aceste crize (…) Depăşirea crizelor nu are nicio treabă dacă scade PSD-ul în sondaje sau creşte PNL-ul sau scade PNL-ul.

Deja am fi meschini să ne gândim, acum, la nişte alegeri care urmează în 2024. Ne-am angajat la această coaliţie şi eu vă spun că sunt foarte hotărât să ducem această coaliţie până în anul 2024 şi am un dialog foarte bun cu primul ministru în problemele majore”, a precizat Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a anunţat că preţurile la energie pentru populaţie nu se vor modifica, precizând faptul că România produce energia pe care o consumă.

„Cel mai important, ca semnal, este pentru populaţie, acolo va rămâne 0,68 şi 0,8, exact care este plafonarea din acest moment. Pentru populaţie va rămâne în continuare, noi dorim să venim cu un act normativ, să ducem toate lucrurile până în anul 2025. Este exclus, la ceea ce s-a angajat Guvernul, să nu plătim această compensare. Avem resursele bugetare de a acoperi această compensare.

Dar nu mai putem continua să te faci că nu vezi că s-a cumpărat energia cu un preţ şi se vinde cu un preţ de zece ori mai mare. Pe spatele cui? (…) Noi producem energie cât consumăm. Nu suntem indenpendeți energetic, dar cât consumăm, aproape 55 de teraWatt, noi îi producem ân România”, a menționat Marcel Ciolacu.