VIDEO | Petre Daea: „Nu sunt probleme cu asigurarea uleiului în România din producţia afectată pe care o avem. Suntem pe drumul realizării unui concept unitar de abordare a fenomenelor climatice”

Publicat: 04 08. 2022, 15:13
Actualizat: 04 08. 2022, 15:16

This browser does not support the video element.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că, din datele pe care le deţine până în prezent, rezultă că nu vor fi probleme cu asigurarea uleiului din producţia de floarea soarelui. Problema a fost abordată în contextul în care culturile de floarea soarelui sunt puternic afectate din cauza secetei.

Petre Daea a fost întrebat de jurnaliștii prezenți la conferinţa de presă de la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale dacă România va avea o cantitate redusă de ulei în acest an.

„O producţie mai mică reduce şi cantitatea de ulei, dar nu o va reduce. Din datele pe care le am eu la această dată, cel puțin până acum, rezultă că nu sunt probleme cu asigurarea uleiului în România din producţia aceasta chiar afectată pe care o avem la nivelul ţării”, a afirmat Petre Daea.

De asemenea, ministrul Agriculturii a vorbit și despre posibilitatea ca apele uzate să fie reutilizate pentru irigarea terenurilor agricole.

„Petre Daea, că agronom, apreciază orice picătură de apă, indiferent de unde vine, cu condiția să răspundă pretențiilor plantei. Cu alte cuvinte, să fie folosită de plante, să nu-i facă rău plantei. O să vedeți, în scurt timp, un program extrem de amplu din toate punctele de vedere, spunând că suntem pe drumul realizării unui concept unitar de abordare a fenomenelor climatice, folosindu-ne de toate resursele și, har Domnului, România are.

Pe de o parte, are bazinele acestea hidrografice foarte bine repartizate și uniform în țară, are și fluviul acesta care ne mângăie 1.800 de kilometri și ne întoarce spatele când ajunge în mare. E un comitet interministerial pe care eu îl conduc, în fiecare marți, în ședința aceasta, și ne punem de acord cu ministerele de linie, în așa fel încât să interpretăm corect obiectivele.

Prin măsuri adiacente sau măsuri complementare, să ne atingem scopul în țară și să ne folosim de toate resursele pe care le avem, în așa fel încât în agricultură să facem pași importanți. Și spun că în agricultura României s-au făcut pași foarte mari și pe drumul acesta trebuie să mergem în continuare”, a precizat Petre Daea.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii, suprafaţă totală afectată de secetă se ridică, în acest moment, la 214.870 de hectare în 25 de judeţe, mai mult de jumătate din această suprafaţă fiind cultivată cu grâu şi triticale.

Până în prezent, au fost raportate suprafeţe afectate de secetă în judeţele Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.