VIDEO | Primul tren electric achiziționat de România după 20 de ani a ajuns în Gara de Nord/ Unde va circula noua garnitură?

Publicat: 04 12. 2023, 11:47

This browser does not support the video element.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor anunță că primul tren electric achiziționat de țara noastră a ajuns în Gara de Nord din București. „Este un moment istoric”, a transmis Irinel Ionel Scrioșteanu.

20 de ani a trecut de România nu a mai cumpărat o ramă de tren nouă. Trenul sosit luni în Gara de Nord este produs de către Alstom Coradia Stream pentru a fi livrat României, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în cadrul contractului privind achiziţia a 37 de rame electrice pentru servicii de transport feroviar de călători de mediu şi lung.

În acest moment, tocmai ajunge în Gară de Nord București primul tren achiziționat de statul român, la mai bine de 20 ani de la ultima achiziție de trenuri. Acesta este un tren electric Alstom Coradia Stream, fabricat în Polonia și este abia primul tren electric din contractul de achiziție a 37 rame electrice inter-regionale de lung parcurs, care urmează să fie livrate României începând cu anul viitor, a declarat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor.

Garnitura a trecut testele şi inspecţia finală de fabrică şi a fost expediat în 29 noiembrie către Bucureşti. Scrioșteanu mai precizează că în țara noastră se vor efectua teste statice și dinamice cu călători, testări ce vor avea loc la Făurei, înainte de darea în funcțiune a noului tren.

După efectuarea testelor statice și dinamice (care vor avea loc la Făurei), trenul electric va intra în circulație, cu călători, pe linia feroviară CFR București – Constanța, a adăugat Scrioșteanu.

Astfel, pe 14 noiembrie, Sorin Grindeanu anunța semnarea unui nou contract privind achiziția a încă 20 de noi rame electrice, asta pe lângă cele 37 semnate inițial, primul fiind livrat luni. (detalii AICI)

Unde vor circula noile trenuri electrice?

Noile garnituri de tren electric ar urma să fie puse în circulație pe 10 rutre feroviare din țară, respectiv:

1. Oradea – Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov
2. Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria (Deva) – Târgu Jiu – Craiova – Calafat
3. Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Iași
4. Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Suceava
5. Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău – Iași
6. Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău – Suceava
7. Galați – Brăila – Constanța – Mangalia
8. Iași – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia
9. Suceava – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia
10. Giurgiu – București – Ciulnița (Slobozia) – Călărași

Valoarea proiectului este cuprinsă între 1.201.615.722 lei și 2.374.592.590 lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este Programul Național de Redresare și Reziliență.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Orban se opune deschiderii discuțiilor de aderare cu Ucraina: Asta nu coincide cu interesele multor state și, cu siguranță, nu cu ale Ungariei

VIDEO | Klaus Iohannis, la COP28 din Dubai: România și-a redus cu peste 2/3 emisiile de gaze cu efect de seră, în timp ce și-a multiplicat PIB-ul