VIDEO | Klaus Iohannis, la COP28 din Dubai: România și-a redus cu peste 2/3 emisiile de gaze cu efect de seră, în timp ce și-a multiplicat PIB-ul

Publicat: 04/12/2023, 10:20
Actualizat: 04/12/2023, 10:36

Președintele României se află în Dubai încă de vineri, aici unde are loc Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28). Cu această ocazie, Klaus Iohannis a afirmat în cadrul evenimentului „Sustainable Innovation Forum 2023” că țara noastră și-a redus cu două treimi emisiile de gaze cu efect de seră, asta în timp de creștere economică.

Klaus Iohannis a precizat la COP28 de la Dubai că România are nevoie de tehnologii inovatoare la prețuri reduse pentru ca România să poată continua progresele înregistrate în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Potrivit șefului statului, țara noastră și-a redus cu 2/3 emisiile de gaze.

România, țara mea, este situată în Europa Centrală, într-o regiune percepută uneori ca având o amprentă de carbon mare.Cu toate acestea, puțini oameni știu că România și-a redus de fapt emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce și-a multiplicat produsul intern brut. Pornind de la acest bilanț, ne angajăm să ne dezvoltăm economia și să ne reducem în continuare emisiile, în mod simultan. În acest sens, avem nevoie de tehnologii transformatoare și inovatoare la prețuri accesibile. a declarat președintele României.

Șeful statului a dat exemplu de bună practică țara noastră, atât în ce privește energia verde și regenerabilă, dar și în ce privește tehnologiile în materie de decarbonizare.

„Peisajul inovației verzi din România este foarte dinamic. Marile centre universitare, cum ar fi cele din București și Cluj, inovează în domeniul materialelor de construcție durabile și al aplicațiilor pentru eficiență energetică. Companiile din România susțin progresul tehnologiei pompelor de căldură, despre care anticipăm că vor fi esențiale pentru decarbonizarea sectorului încălzirii și răcirii clădirilor din România și din Uniunea Europeană”, a adăugat Iohannis.

Klaus Iohannis: Marii producători auto din România își reorientează producția către vehiculele electrice

Vorbind despre tehnologiile verzi, șeful statului a precizat deja tendința pieței auto din România spre autoturismele electrice. Potrivit acestuia, țara noastră stă bine și în ce privește cifrele de export pe segmentul de subcomponente ale lanțului valoric eolian.

„România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar și să fabrice tehnologii verzi și să contribuie astfel la lanțurile valorice verzi internaționale. Analizele publicate de Banca Mondială arată competitivitatea României la export în ceea ce privește subcomponentele lanțului valoric eolian, cum ar fi tablourile electrice de control și de distribuție. (…) De asemenea, marii producători auto din România își reorientează producția către vehiculele electrice, a adăugat președintele.

Iohannis a amintit și de proiectele verzi implementate în domeniul educației precum „Săptămâna Verde”, care va începe chiar din anul acesta.

„De asemenea, trebuie să inovăm în ceea ce privește programele școlare și practicile de predare. România a făcut pași în acest sens prin includerea, de exemplu, a ceea ce noi numim Săptămâna Verde în structura anului școlar, începând de anul acesta”, a spus președintele României.

Nu în ultimul rând, președintele României a tras și un semnal de alarmă la COP28. Spune că schimbările climaterice reprezintă „o amenințare extremă pentru Planetă”, îndemnând liderii prezenți la o acțiune colectivă pentru atingerea obiectivelor climatice.

„Schimbările climatice constituie o amenințare extremă pentru Planetă și reprezintă o amenințare existențială pentru populația acesteia. Numai dacă noi toți, oamenii din întreaga lume, vom fi solidari și ne vom uni forțele, vom putea răspunde eficient la această provocare fără precedent”, a conchis șeful statului la evenimentul „Sustainable Innovation Forum 2023” de la Dubai.

Sursa/ presidency.ro – X/ Klaus Iohannis

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu vrea ca românii să meargă fără viză în SUA: Programul Visa Waiver va deveni realitate din anul 2025

VIDEO | Klaus Iohannis ratează startul la COP28 de la Dubai/ Președintele e ținut în țară de Ziua Națională/ Regele Charles, întâmpinat de studenți

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji