România a trimis Comisiei Europene cererea de modificare a PNRR. Ce prevede noul capitol RePowerEU, în valoare de 1,4 miliarde euro?

România a trimis Comisiei Europene cererea de modificare a PNRR. Ce prevede noul capitol RePowerEU, în valoare de 1,4 miliarde euro?
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu / FOTO: Facebook
Publicat: 08/09/2023, 14:21
Actualizat: 08/09/2023, 14:30

Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene a trimis vineri cererea de modificare a PNRR prin care solicită introducerea capitolului RePowerEU, anunță Comisia Europeană. 1,4 miliarde euro prin proiecte cuprinse în acest capitol vor susține atingerea independenței și a eficienței energetice a României.

MIPE a trimis Comisiei un draft al proiectului RePower EU, în luna aprilie, urmând ca proiectul să ajungă la Bruxelles la finalul lunii august.

Am ales să depunem mai întâi un draft pentru a evita alte solicitări ale Comisiei și a grăbi aprobarea. Am depus draftul în termen, adică în luna aprilie, a spus

ministrul Investițiilor Europene.

Doar că, la București s-a schimbat guvernul și noul Executiv a decis să schimbe abordarea cu privire la reformele din PNRR. Au urmat discuții și vizite la Bruxelles, unde ministrul Adrian Câciu a vorbit cu experții UE și Céline Gauer, șefa task force-ului pe Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Concret, capitolul REPowerEU propus de România acoperă două noi reforme și șase noi investiții, precum și o măsură consolidată care era deja în plan, a anunțat Comisia.

Reformele și investițiile capitolului sunt legate de creșterea producției de energie verde, de îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și de consolidarea competențelor forței de muncă de producție de energie verde.

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că printre măsurile ce se regăsesc în capitolul REPowerEU sunt: utilizarea terenurilor neproductive aflate în proprietatea statului ca zone de accelerare pentru producția de energie din surse regenerabile, înființarea de ghișee unice de informare cu rolul de a oferi consiliere în vederea obținerii informațiilor pentru realizarea investițiilor de eficientizare energetică a clădirilor, dobândirea de noi competențe în domeniul energiei verzi prin cursuri de formare profesională, creșterea producției de energie verde, eficiența energetică la nivelul clădirilor rezidențiale și publice, digitalizarea și modernizarea rețelei naționale de transport a energiei electrice.

Și premierul Ciolacu anunța pe 10 august că proiectele sunt destinate achiziţiei de panouri solare și baterii pentru stocare a energiei.

1,1 miliarde de euro pentru români pentru panouri fotovoltaice şi eficientizarea energetică a locuinţelor! Concret, vor fi peste 600 de milioane de euro pentru achiziţii de panouri solare şi baterii pentru stocare a energiei. Aproximativ 60 de mii de gospodării vor putea accesa acest program, iar valoarea fiecărui grant va fi de aproximativ 10 mii de euro cumulat, a scris Ciolacu pe Facebook.


Comisia va evalua în perioada următoare dacă planul modificat îndeplinește în continuare toate criteriile de evaluare prevăzute în Regulamentul privind MRR. Dacă evaluarea Comisiei este pozitivă, Comisia va prezenta o propunere de modificare a deciziei de punere în aplicare a Consiliului pentru a ține seama de modificările aduse planului României, a transmis Comisia, printr-un comunicat de presă.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Care este impactul războiului din Ucraina în bugetul României? Premierul Marcel Ciolacu pune cifrele pe masa Guvernului

VIDEO | Eduard Hellvig a lăudat ”îndrăzneala” și ”viziunea” ministrului Energiei, dar și a noii generații de politicieni

FOTO: Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia