Vitamina D, un elixir al tinereții. Lipsa ei duce la probleme de sănătate

Publicat: 30 12. 2023, 11:25
Actualizat: 30 12. 2023, 11:34

Vitamina D poate fi un adevărat elixir al tinereții. Un studiu din 2020 publicat în jurnalul Nutrients, efectuat pe șoareci, a descoperit că nivelurile scăzute de vitamina D ar putea determina apariția fragilității la o persoană.

Desigur, aceasta este o zonă care trebuie testată pe o scară mai extinsă și pe oameni, a declarat autorul principal al studiului, Kenneth L. Seldeen, pentru Medical News Today: „Am descoperit că la șoarecii în vârstă, nivelurile scăzute de vitamina D au dus la declinuri fizice, cum ar fi reducerea forței de prindere și a rezistenței de prindere — capacitatea de a menține o prindere — și că acestea au început să apară încă din prima lună după reducerea aportului de vitamina D.”

În mod interesant, studiul a constatat și că consumul mai mare decât cel recomandat (un aport excesiv) a contribuit la reducerea fragilității. Ce înseamnă aceasta pentru aportul de vitamina D? Cât de mult ar trebui să consumăm pentru a evita deficiența de vitamina D?

Câtă vitamină D este suficientă?

Întrebarea privind câtă vitamină D ai nevoie are un răspuns complex care cu siguranță nu este potrivit pentru toți. Aportul zilnic recomandat de Academia Națională de Medicină este de 600 de unități internaționale (UI) pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 19 și 70 de ani și 800 UI pentru cei peste 70 de ani. UI este sistemul farmacologic utilizat pentru a măsura vitaminele, hormonii și toxinele.

Conform medicului John Bilezikian de la Columbia University Irving Medical Center, nivelurile tale de vitamină D pot fi cel mai scăzute în lunile de iarnă. Obținem o cantitate considerabilă de vitamină D atunci când pielea noastră o produce în expunerea la radiațiile UVB. Această abilitate scade odată cu înaintarea în vârstă. Dar expunerea excesivă la soare și expunerea fără protecție solară adecvată (cremă de protecție solară, pălării etc.) au fost, de asemenea, asociate cu îmbătrânirea pielii.

Un mod mai sustenabil (și sigur) de a aborda aportul de vitamina D este să te concentrezi pe dieta ta. Alimentele bogate în vitamina D includ pește precum somonul, macroul, peștele sabie, pastravul și sardinele, laptele și iaurturile pe bază de plante și lactatele fortificate cu vitamina D, cerealele fortificate, ciupercile, ouăle și ficatul de vită. Poți lua în considerare și suplimentarea (în special în sezonul de iarnă), dar consultă-te cu medicul și efectuează teste pentru nivelurile tale de vitamina D înainte de a face acest lucru, scrie healthdigest.com.

Sursa foto: Shutterstock