Vladimir PUTIN, la Kaliningrad! Liderul de la Kremlin, cu ochii pe Coridorul Suwalki

Publicat: 25 01. 2024, 14:54
Actualizat: 25 01. 2024, 14:56
Vladimir Putin, la Kaliningrad, cu ochii pe Coridorul Suwalki / Sursa FOTO: wikimedia.org

Vladimir Putin vizitează Kaliningrad, regiune rusă la Marea Baltică, situată între Lituania și Polonia. Vizita liderului de la Kremlin arată că Moscova rămâne cu ochii pe Culoarul Suwalki, singura cale terestră care permite accesul în Kaliningrad.

Publicația britanică The Guardian, care citează agenția rusă RIA Novosti, scrie că Vladimir Putin a sosit joi, 25 ianuarie, în exclava rusă.

„Nu este un mesaj către NATO”

Vizita lui Putin la Kaliningrad nu trebuie interpretată drept un mesaj transmis de Federația Rusă statelor membre NATO. Alianța Nord-Atlantică a început zilele acestea cel mai mare exercițiu militar de la sfârșitul Războiului Rece încoace.

„Nu este absolut deloc un mesaj către țările NATO. Principalul aspect nu este transmiterea de mesaje, ci ceea ce președintele Putin face de mulți ani: lucrează la dezvoltarea țărilor noastre, la dezvoltarea economiei, la proiecte pentru dezvoltarea socio-economică a regiunilor” – Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului

Potrivit agenției ruse TASS, programul lui Vladimir Putin include o întâlnire cu studenții din Kaliningrad și o întrevedere cu guvernatorul regional.

Totodată, liderul de la Kremlin va inaugura o fabrică de baterii solare.

Bază SUA la 250 km de Kaliningrad

Pe de altă parte, Statele Unite au construit o bază de apărare antiaeriană în nordul Poloniei, la doar 250 de kilometri de Kaliningrad. Unitatea a devenit operațională la 15 decembrie.

Proiectată ca parte a inițiativei președintelui american Barack Obama din 2009, baza de la Redzikowo a fost prevăzută pentru a apăra statele occidentale împotriva rachetelor balistice lansate de ţări precum Iranul.

Dar, încă de la început, Federația Rusă a considerat-o, la fel ca alte instalații militare din regiune, o amenințare directă la adresa sa.

Construirea noii baze a început în 2016.

Polonia, ţară membră NATO şi un aliat foarte apropiat al SUA, a făcut recent numeroase achiziții de echipamente militare americane, între care sisteme de apărare Patriot, avioane de luptă F-35, lansatoare de rachete Himars şi tancuri Abrams.

Mai mult, Polonia găzduieşte peste 10.000 de militari americani pe teritoriul său.

Scenarii de război Rusia-NATO, în Germania

Dat fiind contextul actual extrem de tensionat, din Germania vin vești deloc liniștitoare.

Cotidianul Bild a publicat, zilele trecute, un document clasificat al armatei germane (Bundeswher) care vorbește despre o posibilă confruntare Rusia – NATO în anul 2025.

Potrivit sursei citate, Bundeswher are pregătit un scenariu care descrie acţiunile posibil a fi întreprinse de Rusia şi NATO lună de lună.

Astfel, într-un ipotetic scenariu denumit „Apărarea Alianţei 2025” se prevede „desfăşurarea a sute de mii de soldaţi NATO şi o izbucnire iminentă a unui război în vara anului 2025”.

Conform documentului obținut de Bild de la Bundeswher, în februarie 2024, Rusia ar iniţia o nouă mobilizare militare înrolând 200.000 de oameni pentru o ofensivă totală în Ucraina. În iunie, Kievul ar urma să cadă!

Mai departe, după o lună, în iulie, ar urma să înceapă atacul din ce în ce mai deschis împotriva NATO. Kremlinul va provoca noi crize prin lovituri cibernetice severe şi alte forme de război hibrid, cum ar fi instigarea împotriva minorităţilor etnice ruse în statele baltice.

Aceste ciocniri vor fi folosite de Moscova ca pretext pentru a interveni în apărarea etnicilor ruși.

În octombrie 2024, Rusia va comasa trupe şi rachete cu rază medie de acţiune în Kaliningrad. „Obiectivul secret al Kremlinului este să cucerească acel coridor Suwalki”, scrie Bild.

Citește AICI continuare scenariului avut în vedere de armata germană.