Fost vicepremier rus, apropiat a lui Putin, cere atacarea unei țări NATO: „A sosit momentul să tăiem un coridor către Kaliningrad”

Fost vicepremier rus, apropiat a lui Putin, cere atacarea unei țări NATO: „A sosit momentul să tăiem un coridor către Kaliningrad”
Dmitri Rogozin și Vladimir Putin - Foto: Profimedia images
Publicat: 05/01/2024, 09:47

Dmitri Rogozin, fost vicepremier rus și o figură de marcă în cercul de încredere al lui Putin, a lansat o nouă provocare pentru Kremlin: declanșarea unui război împotriva unei țări NATO și deschiderea unui coridor către regiunea Kaliningrad. 

Această solicitare a fost făcută pe canalul său de Telegram, după ce Rogozin a fost numit „senator al regiunii Zaporojie” în urma unui incident în care a fost rănit în urma unui atac la restaurant din Donețk la sfârșitul anului 2022.

„A sosit momentul să tăiem un coridor către regiunea Kaliningrad. Pentru ca cetățenii noștri să călătorească din Rusia în Rusia, vizele și alte permise de la autoritățile străine sunt intolerabile”, spune Dmitri Rogozin.

Deși rușilor le este permis să călătorească prin Lituania către regiunea Kaliningrad fără a avea nevoie de vize, motivul furiei lui Rogozin pare să fie discuția din Lituania privind posibila închidere a școlilor care predau în limba rusă.

Ministrul Educației din Vilnius, Gintautas Jakstas, a propus o orientare a țării către studiul limbilor europene, pentru a permite minorităților naționale să primească educație în limba maternă. În replică, șefa Departamentului Minorităților Naționale, Vaiva Vežalite-Pokladova, a avertizat că excluderea limbii ruse din programul de învățământ ar putea conduce la marginalizarea unei naționalități și a îndemnat la respectarea identității culturale, potrivit ziare.com.

Până în prezent, Lituania nu a emis niciun comentariu referitor la amenințarea făcută de Dmitri Rogozin.

Rusia ar putea încerca să atace Europa în iarna viitoare, iar România se află printre posibilele ținte ale lui Putin

Conform tabloidului german Bild, există informații din surse anonime din cadrul serviciilor secrete europene care indică posibilitatea unui atac rusesc asupra Europei în perioada iarna 2024 – 2025, în funcție de rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA din 2024.

Sursa de informații sugerează că un posibil atac ar putea avea loc în timpul perioadei de tranziție prezidențială, în special dacă președintele Joe Biden nu va obține realegerea, perioadă care se întinde de la alegerile prezidențiale americane din noiembrie 2024 până la inaugurarea ulterioară în ianuarie 2025. Există speculații că Rusia ar viza Europa în această perioadă, cu atenție sporită în cazul realegerii fostului președinte Donald Trump.

Fostul președinte Trump, în timpul campaniei prezidențiale, a criticat în mod repetat sprijinul acordat de administrația lui Biden Ucrainei, iar președintele Zelenski a avertizat că rezultatul alegerilor americane din 2024 ar putea influența semnificativ războiul dintre Rusia și Ucraina.

Avertizările de atacuri rusești nu se opresc aici, cu Grupul de reflecție german DGAP sugerând că un atac direct asupra NATO ar putea avea loc în următorii „șase până la zece ani”. De asemenea Agenția de securitate națională din Polonia exprimă îngrijorări imediate, estimând că Rusia ar putea ataca NATO în mai puțin de 36 de luni. Oficialii polonezi au sugerat anterior că Polonia, România, Estonia și Lituania ar putea fi printre posibilele ținte ale unui eventual atac rusesc, potrivit kyivindependent.com.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor