Pericolul din spatele copiilor războiului. Avertismentul UNICEF: „Sunt expuși unui risc crescut de trafic de persoane și exploatare”

Publicat: 23 03. 2022, 19:23
Actualizat: 23 03. 2022, 20:00
Refugiați ucraineni/ Caracter ilustrativ/ Sursa: Alexandra Pandrea/ GÂNDUL

24 februarie 2022. Ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Mâine (joi, 24 martie 2022 – n.r.), deja o lună de când întrebarea „va invada Putin Rusia?” s-a transformat într-o dureroasă certitudine. Prețul bombardamentelor și al invaziei rusești, unul mult prea greu și prea dureros pentru destinele oamenilor.

24 februarie. Ziua în care destinele ucrainenilor, adulți și copii deopotrivă, s-au schimbat  pentru întotdeauna. O întreagă viață într-o valiză. Nu este un titlu sau un scenariu de film, ci realitatea dură pe care ucrainenii o trăiesc zi de zi, de la începutul atacului rus.

28% dintre victimele identificate ale traficului de persoane la nivel global sunt copii

La fiecare secundă, un copil din Ucraina devine refugiat, potrivit Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF). În plus, UNICEF avertizează asupra pericolului la care se expun copiii care se refugiază din fața războiului: vulnerabilitatea în fața unui risc crescut de trafic de persoane  și exploatare.

Potrivit unei analize recente realizate de UNICEF și Grupul de Coordonare Inter-Agenții împotriva Traficului de Persoane (ICAT), 28% dintre victimele identificate ale traficului de persoane la nivel global sunt copii.

„Războiului din Ucraina duce la strămutări și afluxuri de refugiați masive – condiții care ar putea cauza o creștere semnificativă a traficului de ființe umane și o criză acută a protecției copiilor”, a declarat Afshan Kahn, Director Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.  „Copiii strămutați sunt extrem de vulnerabili în fața pericolului separării de familiile lor, exploatării și traficului. Ei au nevoie ca guvernele din regiune să intervină și să instituie măsuri pentru a rămâne în siguranță”.

Peste 500 de copii neînsoțiți au fost identificați la trecerea din Ucraina în România între 25 februarie – 17 martie. Numărul real al copiilor separați de familii care au fugit din Ucraina în țările învecinate este, probabil, mult mai mare. Copiii separați sunt deosebit de vulnerabili în fața traficului și a exploatării.

„Copiii care fug de războiul din Ucraina trebuie să fie evaluați din punctul de vedere al vulnerabilității atunci când intră într-o țară vecină. Trebuie depuse toate eforturile pentru consolidarea proceselor de evaluare la trecerile de frontieră pentru refugiați”, a declarat Kahn.

Blue Dot- spații sigure pentru copii și femei

UNICEF și UNHCR, în parteneriat cu guvernele și organizațiile societății civile, au înființat centre Blue Dot- spații sigure pentru copii și femei. Centrele Blue Dot furnizează informații cheie familiilor care călătoresc, ajută la identificarea copiilor neînsoțiți și separați de familie și la asigurarea protecției lor, reprezentând centre pentru servicii esențiale.

Mai mult, UNICEF îndeamnă guvernele țărilor vecine și ale altor țări de destinație să consolideze evaluările pentru protecția copiilor la punctele de frontieră, în speciale cele cu Ucraina, pentru a identifica mai bine copiii la risc.

„UNICEF solicită guvernelor să îmbunătățească colaborarea transfrontalieră și schimbul de cunoștințe între autoritățile de control la frontieră, cele de aplicare a legii și cele de protecție a copilului și să identifice rapid copiii separați de familie, să implementeze proceduri de urmărire și reîntregire a familiei pentru copiii privați de îngrijire părintească.”

3.557.245 de oameni au părăsit Ucraina

Peste 3,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie, anunţă Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), potrivit  cotidianului Le Monde.

Cel puţin 2,1 milioane de refugiaţi ucraineni au ajuns în Polonia, peste 540.000 în România şi peste 367.000 în Republica Moldova, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, citat de agenţia Associated Press.

„Amploarea suferinţei umane şi a deplasărilor forţate din cauza războiului depăşesc cele mai grave scenarii”, a afirmat Antonio Vitorino, directorul general al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

 

Sursă foto: unicef.org