Zăpadă de 6 metri pe Transfăgărășan. Autoritățile intervin pentru deszăpezire | VIDEO

Publicat: 13 05. 2021, 16:58
Sursa foto: Captură Facebook

Stratul de zăpadă a ajuns la aproximativ șase metri pe Transfăgărășan, astfel că autoritățile locale au fost nevoite să intervină pentru a deszăpezi șoseaua.

Autoritățile au început deszăpezirea părții nordice a șoselei, iar potrivit reprezentanților CNAIR, operațiunea ar urma să dureze câteva săptămâni.

„A început operațiunea de deszăpezire a părții nordice a DN7C – Transfăgărășan. Deocamdată suntem la începutul operațiunii care va dura câteva săptămâni bune având în vedere stratul gros de zăpadă bătătorită, care pe alocuri depășește 6 metri grosime”, se arată într-o postare pe Facebook a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, postare preluată și de pagina Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Restricții de circulație pe Transfăgărășan timp de 8 luni pe an

Transfăgărășanul se află pe Drumul Naţional 7C (152 km), ce leagă Transilvania de Muntenia, traversând cel mai înalt lanţ muntos din România, Munţii Făgăraş, pe o distanţă de aproximativ 92 km., prin judeţele Argeş şi Sibiu. Şoşeaua ajunge la altitudinea maximă de 2042 metri la Bâlea Lac.

Drumul este închis pe o porţiune de 27 kilometri timp de 8 luni din an, iarna şi primăvara, din cauza pericolului de avalanşe, căderi de stânci, alunecări de teren.

Transfăgărășanul a fost închis parțial pe 20 octombrie 2020, între kilometrul 104 (Piscu Negru) și kilometrul 130,8 (Bâlea Cascadă) și ar urma să fie redeschis în totalitate pe 1 iulie 2021.

Avertizare meteo în toată țara

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de instabilitate atmosferică, valabilă în toată țara, până vineri, la ora 21.00. Avertizarea a intrat în vigoare miercuri, la ora 16.00. Joi, până la ora 10.00, în Banat, Crișana și sud-vestul Olteniei este cod galben de vijelii.

Astfel, meteorologii au anunțat perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, la început în sud-vestul și vestul țării, apoi și în celelalte regiuni.

În aceste zone sunt așteptate averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.