Zeci de oameni au rămas nevaccinați după ce dozele destinate lor au fost administrate unor persoane fără programare

Publicat: 25 01. 2021, 00:49

Treizeci de persoane din județul Timiș nu au putut să se vaccineze duminică, deși erau programate pentru a fi imunizate în această zi.

S-a întâmplat la Spitalul Orășenesc din Deta, acolo unde medicul epidemiolog a decis să vaccineze, în ultimele trei zile, 30 de persoane care au venit la spital pentru imunizare cu toate că nu aveau programare, informează Digi24.

În ceea ce îi privește pe cei 30 de oameni care ar fi avut dreptul să fie vaccinați conform programării, aceștia au fost sunați și reprogramați pentru zilele următoare.

Între timp, autoritățile locale promit că vor obține dozele necesare de vaccin pentru cele 30 de persoane.

Cum explică autoritățile situația

Directorul DSP Timiș, Flavius Cioca, susține că în ultimele zile, la spitalul din Deta s-au prezentat persoane care aveau pesete 65 de ani, unele dintre ele fiind greu deplasabile.

Acestea nu aveau nici programare, nici aparținători care să îi programeze, dar dat fiind faptul că se încadrau în categoria persoanelor eligibile, epidemiologul spitalului, care este și coordonatorul centrului de vaccinare, a decis să îi imunizeze și pe aceștia, motiv pentru care spitalul a rămas fără suficiente doze pentru persoanele deja programate.

Șeful DSP Timiș recunoaște că nu s-a procedat corect și că prioritate aveau persoanele deja programate.

Direcția de Sănătate Publică a decis să trimită luni o echipă la Deta pentru ca astfel de situații să fie evitate pe viitor.

Peste 840.000 de oameni s-au programat până acum pentru vaccin

Peste 840.000 de români s-au programat până în prezent pentru a fi vaccinați în cadrul celei de-a doua etape a campaniei de imunizare împotriva COVID-19, a informat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Potrivit comunicatului transmis de instituție, majoritatea persoanelor înscrise au peste 65 de ani și/sau suferă de afecțiuni cronice.

Cei mai mulți dintre cei care s-au programat au făcut acest lucru individual, prin intermediul platformei informatice puse la dispoziție de către autorități, fiind urmați de angajații din domeniile esențiale, care s-au înscris tot pe platformă, dar prin intermediul angajatorului.

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat sâmbătă că numărul persoanelor care s-au programat pentru vaccinare a crescut semnificativ, ceea ce dovedește succesul campaniei de imunizare din România.