„Ziua de Curățenie Națională”, propusă de mai mulți parlamentari. Când ar urma să aibă loc

Publicat: 18 04. 2024, 16:15
Fotografie cu caracter ilustrativ

A treia zi de sâmbătă a lunii septembrie ar putea deveni „Ziua de Curățenie Națională”, în cazul în care un proiect de lege propus de UDMR va trece de Parlament.

Potrivit inițiatorilor proiectului, instituirea unei astfel de zile are ca scop principal creșterea responsabilității sociale în ceea ce privește protecția mediului.

„Se instituie cea de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie ca «Ziua de Curăţenie Naţională», pentru a accentua responsabilitatea socială atât a cetăţenilor, cât şi a autorităţilor, a companiilor care astfel sunt încurajate să devină mai atenţi în privinţa acţiunilor de curăţenie cu impact pozitiv asupra mediului, a colectării separate, a reciclării şi depozitării deşeurilor”, se arată în propunere.

Ziua de Curățenie Națională: Cum va fi marcată

Cu prilejul „Zilei de Curăţenie Naţională”, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care să fie promovate bune practici în privinţa acţiunilor de curăţare a mediului şi a importanţei păstrării unui mediu curat, notează Agerpres.

De asemenea, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii, în limita alocărilor bugetare aprobate, în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor menţionate, respectiv în vederea acordării de sprijin material, financiar şi logistic entităţilor care doresc să organizeze evenimente şi acţiuni publice dedicate desfăşurării unor activităţi de curăţare a mediului.

Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate promovării acţiunilor de curăţare şi protecţie a mediului, mai prevede proiectul.

La nivel mondial, există o preocupare generală cu privire la problemele de mediu cauzate de deşeuri, iar Ziua Mondială a Curăţeniei a pornit ca o iniţiativă cetăţenească, pentru a îndemna comunităţile să cureţe, să îmbunătăţească şi să protejeze mediul, reuşind să mobilizeze milioane de cetăţeni, din aproape toate statele lumii. Pentru a întări acest efort, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), a declarat ziua de 20 septembrie drept Ziua Mondială a Curăţeniei şi a inclus-o în Calendarul oficial al Naţiunilor Unite al Zilelor şi Săptămânilor Internaţionale începând din 2024, subliniază, în expunerea de motive, senatorul UDMR Tanczos Barna, iniţiator al actului normativ.

Sursa foto: Shutterstock