USR contestă la Curtea de Apel București decizia BEC de renumărare a voturilor / USR cere anularea și SUSPENDAREA deciziei până la soluționarea cauzei

USR contestă la Curtea de Apel București decizia BEC de renumărare a voturilor / USR cere anularea și SUSPENDAREA deciziei până la soluționarea cauzei
Elena Lasconi, scrisoare publică adresată lui Donald Trump: „Aveţi tot respectul meu pentru lucrurile măreţe pe care le-aţi făcut” / Sursa FOTO: Mediafax
Publicat: 29/11/2024, 11:15

USR a depus la Curtea de Apel București, Secția Contencios Administrativ și Fiscal – Contestații electorale, o contestație la decizia Biroului Electoral Central privind renumărarea voturilor din toate secțiile de votare din țară. USR cere anularea deciziei BEC și suspendarea ei până la soluționarea cauzei.

De asemenea, USR solicită Curții de Apel scurtarea termenelor procedurale, astfel încât atât contestația depusă, cât și un eventual recurs să fie soluționate înainte de data de 6 decembrie, când ar trebui, potrivit calendarului în vigoare, să înceapă votul în străinătate pentru turul II al alegerilor prezidențiale.

Cristina Prună,  purtătoarea de cuvânt a USR, spune că hotărârea BEC privind renumărarea voturilor este „un abuz uriaș, un atac direct la democrația din România”.

Ceea ce se întâmplă zilele acestea, cu decizia total nejustificată de renumărare a tuturor voturilor din țară, în loc să fi fost validate rezultatele primului tur și să înceapă campania pentru al doilea tur, este un abuz uriaș, un atac direct la democrația din România și la votul oamenilor.

Ne opunem acestui abuz cu legea în mână, așa cum am făcut-o de fiecare dată. Nu putem asista pasivi la încercarea disperată a celor care nu știu să piardă de a manipula rezultatul alegerilor astfel încât un anumit candidat să fie favorizat, declară Cristina Prună.

USR spune că decizia BEC este nelegală și trebuie să fie anulată din mai multe considerente.

În primul rând, solicitarea Curții Constituționale de reverificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot este în afara prevederilor legale. În cererea sa de anulare a alegerilor, Cristian Terheș a invocat continuarea campaniei electorale în afara perioadei de campanie, vicii cu privire la consemnarea rezultatului votului din 3 secții de votare dintr-un total de 19.000 de secții, precum și faptul că numărul voturilor nule (223.132 voturi nule) ar fi disproporționat în raport cu diferența de voturi dintre candidații clasați pe primele trei locuri. Or, dintr-o simplă verificare a proceselor verbale prezentate pe site-ul Autorității Electorale Permanente rezultă că aspectele sesizate cu privire la cele trei secții de votare nu se confirmă, precizează USR.

Prin urmare, Curtea Constituțională avea posibilitatea legală să solicite BEC informațiile pe care le deține sau alte acte și documente necesare, nicidecum să ceară BEC să dispună o verificare extinsă a tuturor celor 9.000.000 de buletine de vot, în afara limitelor investirii prin cererea de anulare.

În al doilea rând, decizia BEC a fost aprobată în afara cadrului legal. În baza legii în vigoare, BEC poate dispune într-un singur scenariu renumărarea voturilor dintr-o secție de votare sau refacerea centralizării voturilor: doar dacă se constată că au fost comise erori sau există neconcordanțe între datele consemnate în procesele verbale. Or, reamintim că BEC nu a primit contestații și a aprobat procesul verbal privind rezultatul alegerilor. După această dată, nu mai există cadru legal pentru a dispune renumărarea voturilor.

În al treilea rând, termenele prevăzute în decizia BEC încalcă prevederile HG 1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea președintelui României în anul 2024. Decizia BEC prevede că operațiunea de reverificare a rezultatelor trebuie să se încheie până la 1 decembrie, ora 22.00, dar HG 1061/2024 prevede că până pe 28 noiembrie 2024 trebuiau validate alegerile și publicat rezultatul acestora în mass-media și Monitorul Oficial, astfel încât pe 29 noiembrie să înceapă campania electorală pentru al doilea tur de scrutin.

În al patrulea rând, nu există nicio garanție cu privire la corectitudinea renumărării, în condițiile în care nu există certitudinea că nu s-a intervenit – la preluare, transport sau după predare – asupra buletinelor de vot, care au fost transportate la tribunal sau au rămas în birourile județene ori în consulate, în cazul secțiilor de vot din străinătate.

USR precizează că, la renumărare, fiecare birou electoral județean va avea de verificat, renumărat și consemnat o medie de aproximativ 200.000 de voturi (9.000.000 de voturi/46 birouri electorale), adică un volum de voturi de aproximativ 200 de ori mai mare, într-un interval de timp foarte scurt.

Respectiv, ar avea de verificat și procesat un număr de peste 4.300 de voturi/oră, fără pauză, timp de 2 zile, pentru a se încadra în termenele stabilite de BEC. La toate acestea se adaugă faptul că renumărarea se va face fără înregistrare audio-video și în absența reprezentanților partidelor care nu au membri în birourile electorale, a observatorilor și a reprezentanților mass-media, transmite USR, într-un comunicat de presă.

Sursa: Mediafax foto

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde fug și cum trăiesc dictatorii în exil. Viața unora dintre cei mai brutali lideri...
Vedeta care l-a căutat pe Mircea Diaconu de mai multe ori, înainte să moară: „Nu...
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Anghel Damian șochează: Secretul ascuns care îl macină zilnic! Soțul lui Theo Rose susține că...
Analiză BBC: „României i-a trecut glonțul pe la ureche”. De ce au rezonat, totuși, românii...
De ce nu părăsește Rusia cele doua baze militare din Siria. Ce însemnătate au ele...
Ce pensie mare avea Mircea Diaconu. Soția lui a anunțat când va avea loc înmormântarea
Fiica ei e una dintre cele mai sexy artiste, însă nici mama sa nu se...
Moştenirea uriaşă lăsată în urmă de Mircea Diaconu. Ar fi împlinit 75 de ani în...
Adevărul despre moartea lui Mircea Diaconu! Știrea momentului
Cine este Diana Lupescu, soția lui Mircea Diaconu. A cerut-o de soție la a doua...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Cinci persoane ar fi fost ucise şi un suspect s-a predat după un schimb de...
Monica Bellucci, cea mai în vârstă BOND Girl. „Am fost o fată foarte TIMIDĂ”
A căzut cortina! L-au prins în fapt pe Călin Georgescu: I-am văzut de aproape
Cea mai mare voce a României. A fost adulată în toată lumea, dar a murit...
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea...
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești,...
Adriana Bahmuțeanu, mesaj pentru Honorius Prigoană. Băieții lui Silviu Prigoană vor să ia rolul de...
Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă...
Primele observații cu o cvasiparticulă care are masă doar atunci când se deplasează într-o anumită...