Evaluare AEP, înaintea alegerilor din pandemie: 10% din secțiile de votare nu au un grup sanitar dotat și igienizat

Redactor:
Madalina Prundea
Evaluare AEP, înaintea alegerilor din pandemie: 10% din secțiile de votare nu au un grup sanitar dotat și igienizat
AEP monitorizează cât de pregătite sunt secțiile de vot pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus / Sursa: Mediafax Foto

Evaluarea realizată de Autoritatea Electorală Permanentă, după primirea și procesarea datelor pentru 15.794 din totalul de 18.758 de secții de vot arată că în aproximativ 10% din secțiile de votare analizate din țară nu au un grup sanitar dotat/igienizat, iar în aproape 200, acesta nu există. În majoritatea cazurilor, exteriorul permite distanțarea fizică a participanților, dar în peste două treimi din totalul secțiilor nu există un acces pe mai multe căi în secție.

Cu o lună înainte de ziua alegerilor, situația secțiilor de votare din țară pentru alegerile locale a fost evaluată de Autoritatea Electorală Permanentă, care a centralizat răspunsurile autorităților locale responsabile.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a centralizat evaluările transmise de către reprezentanții primăriilor pentru 15.794 de secții de votare, în vederea identificării de către autoritățile sanitare responsabile a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV2, cu ocazia alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020.

Klaus Iohannis a făcut, miercuri, un apel la responsabilitate, la adresa candidaților și votanților, pe perioada campaniei care debutează vineri și a zilei de vot, 27 septembrie.

„Este prentru prima dată când scrutinul electoral și campania aferentă se vor defășura în condiții excepționale generate de epidemia de COVID-19, o premieră pe care nu și-a dorit-o nimeni, dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putință. Obiectivul principal este acela de a organiza atât evenimentele din campanie electorală, cât și scrutinul propriu zis în condiții de maximă siguranță sanitară, pentru a proteja sănătatea oamenilor și pentru a reduce riscul infectării participanților la procesul electoral. Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toții un set de reguli și măsuri menite tocmai să asigure un cadru optim de desfășurare a actiunilor electorale în condiții speciale”, a spus șeful statului.

Un ordin comun pentru regulile de protecție sanitară în campanie este în lucru, după cum a anunțat premierul.

Două treimi din secții, cu acces unic

În urma comunicărilor primite până la data de 25.08.2020 ora 12.00, s-a realizat centralizarea pentru un număr de 2.659 de unități administrativ-teritoriale, 5 subdiviziuni administrativ-teritoriale, respectiv 15.794 de secții de votare, a tranmis, miercuri seara, AEP, printr-un comunicat de presă.

Conform statisticii AEP, 14.135 de secții de votare dispun de un grup sanitar dotat/igienizat, 1.455 nu au un un grup sanitar dotat/igienizat, iar în 183, acesta nu există. Cele mai multe, 158 din cele 183, sunt în comune.

În 15.712 din secțiile centralizate, exteriorul imobilului permite distanțarea fizică a participanților, în restul de 78, cei care vin la vot nu au această posibilitate.

5.509 de secții permit accesul pe mai multe căi în sala de votare, iar în cazul unui număr aproape dublu, accesul este unic.

Cerințe specifice pentru pandemie

Potrivit AEP informațiile au fost colectate de la primari, care trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

Cerințe legale minimale – Sediile secțiilor de votare trebuie să asigure setul de condiții minimale privind locațiile în care funcționează secțiile de votare, precum și dotarea minimală a acestora, potrivit Hotărârii Autorității Electorale Permanente nr. 44/2016 (exemple: asigurarea generatoarelor de curent și a surselor alternative de energie electrică; grupurile sanitare să fie igienizate și accesibile/să nu fie limitat accesul la acestea, luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței participanților la procesul electoral, precum și securitatea materialelor electorale).

Cerințe speciale în perioadă de pandemie – Este obligatorie asigurarea igienizării și dezinfectării spațiilor, asigurarea marcajelor pentru distanțarea fizică, punerea la dispoziția participanților la procesul electoral a facilităților existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secțiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate și dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare, etc.).

Pentru a evalua modalitatea de stabilire a fluxurilor astfel încât să poată fi asigurată distanțarea fizică, afluierea/defluirea participanților la procesul electoral, precum modalitățile de dezinfectare a acestora, informațiile solicitate de AEP au vizat: numărul cabinelor de votare, suprafața sălii de votare, dacă în imobil se află o secție de votare unică sau un centru de votare, exteriorul imobilului, suprafața zonei de acces, grupul sanitar, aerisirea/ventilația, arată comunicatul AEP.

Situația centralizată privind evaluarea celor  15.794 de secții de votare, în contextul pandemiei COVID-19:

AEP – Statistica Evaluare Sectii de Votare by Gandul.info on Scribd

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Antena 1 a dat lovitura. Puțină lume se aștepta la asta. Ce se întâmplă la...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Leacul pentru COVID-19 ar putea veni de la o banală plantă care creşte şi în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Top 3 cele mai ghinioniste zodii în data de 28 octombrie. Gemenii se vor adapta...
Inchide