Luptă politică pe muchie de cuțit. Marea miză a alegerilor din 2020 și lecția învățată din 2016! (ANALIZĂ GÂNDUL.RO)

Redactor:
Ina Stoica
Luptă politică pe muchie de cuțit. Marea miză a alegerilor din 2020 și lecția învățată din 2016! (ANALIZĂ GÂNDUL.RO)
Rezultate EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2020: PSD conduce cu 30,5%, urmat de PNL cu 29% și USR-PLUS 15,9%

Anul 2016 a reprezentat un adevărat duș rece pentru întreaga dreaptă românească pe eșichierul politic. În 2016 PSD a obținut o victorie categorică, respectiv 45% din sufragii (3,20 milioane de voturi) . Dreapta românească a fost extrem de neunitară, votul ei fiind dispus fragmentar: PNL 1,41 milioane de voturi (20%), iar USR 0,62 milioane de voturi (9%). Din această ”fărâmițare” a puterii politice în noul legislativ a beneficiat cel mai mult PSD, care obținând o majoritate confortabilă a putut guverna stabil, în ciuda Opoziției extrem de vocale din acea perioadă.

2016 versus 2020

În anul 2020 dreapta românească a învățat lecția din 2016. Încă de acum un an, lideri ai PNL, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, încercau să mobilizeze electoratul pentru a evita un nou 2016 dezastruos și a nu pierde posibilitatea de guverna pentru următorii patru ani.

Să nu ne amăgim, PSD-ul nu a dispărut. PSD-ul a fost înlăturat de la putere. PSD-ul rămâne un adversar redutabil, PSD-ul rămâne un partid mare. Și pentru a scăpa România de pesedism este nevoie să îi convingeți pe români să meargă la vot. Noi nu suntem dintre aceia care vor să scape de adversari prin tot felul de metode discutabile. Eu și cu PNL-ul suntem dintre aceia care vor să facă ordine prin vot liber, democratic și pentru asta mergeți și convingeți oamenii să meargă la vot la prezidențiale, la locale, la parlamentare și abia după aceea cu o altă majoritate în Parlament vom începe adevărata reconstrucție a României. Și mă angajez în fața dumneavoastră, în fața românilor care se uită la noi, că voi aduna toate forțele democratice din România, voi aduna toți românii de bine și vom reconstrui această frumoasă țară, patria noastră România”, declara Klaus Iohannis în noiembrie 2019, la ultima întâlnire cu activul de partid, înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

Lupta politică pe muchie de cuțit

Lupta politică dintre PNL și PSD, precum și alte partide ale Dreptei românești s-a accentuat tot mai mult cu intrarea în campania electorală. Spațiul public a fost  un veritabil teren de ciocnire a diverselor sondaje de opinie care relevau adevărata miză a alegerilor. Chiar dacă avem partide mici care se luptă pentru pragul de 5%, adevărata miză a alegerilor s-a jucat între PNL și PSD, fiecare dintre aceste partide anunțând că vor câștiga alegerile.

Partidul Național Liberal, pe toate cercetările noastre este pe primul loc la o diferență de locul 2 semnificativă. (…) Un procent mai mare decât marja de eroare, m-ați întrebat, a sondajului. Da. Răspunsul este da. Sigur că este o bătălie care se dă până în ziua votului. Sondajele de opinie nu-ți indică cu precizie care va fi scorul la vot”, a declarat Orban într-un interviu pentru Știrile PRO TV.

Cred că o să câștigăm alegerile. Cred că Partidul Social Democrat va avea numărul cel mai mare de parlamentari din viitorul Parlament al României”, a declarat la rândul său Marcel Ciolacu, liderul social-democraților.

O campanie inventivă

Campania electorală afectată de COVID-19 i-a determinat pe politicieni să fie cât mai inventivi. Chiar dacă online-ul a câștigat un binemeritat teren în favoarea campaniilor clasice( door to door, mintinguri, congrese etc) el a fost intens folosit de către toți politicienii care au dorit să se adreseze electoratului, în ciudata pandemiei care a limitat apropierea fizică și constituirea unor grupuri mai mari specifice perioadei electorale.

Citește Și Alegerile parlamentare vin la pachet cu multe surprize! Ce șanse are PSD să formeze guvernul? (EXCLUSIV)

Dacă în 2016 politicienii s-au axat pe fotografii, în 2020 au preferat videoul. De la premierul Orban la lideri politici locali majoritatea oamenilor politici și-au făcut o serie de filmulețe pe metoda storytelling-ului care introduce publicul într-o poveste, punând un accent pronunțat pe emoție.

Dreapta românească în frunte cu liberalii dă semen că nu mai vrea să repete anul 2016, fapt dovedit prin intensa campanie și efortul susținut din mediul digital.

Ce arată ultimele cifre

Cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, sondajul realizat de IMAS la comanda Europa FM în noiembrie arată cu cine ar vota românii la scrutinul de duminică, 6 decembrie. PNL înregistrează astfel 28,5% din preferințele românilor, în scădere față de 32,6% din voturi în octombrie. PNL avea 34,7 % în septembrie.

PSD se situează în cel mai recent sondaj la 23,6%, în creștere față de luna anterioară . În octombrie, Barometrul Europa FM arăta că Partidul Social Democrat era creditat cu 21,7% din opțiunile de vot.

2020/2021 încotro?

La alegerile parlamentare din 2016 s-au prezentat la vot 39,49% dintre alegători, adică 7,21 milioane de alegători dintr-un total de 18,26 milioane de votanți înscriși pe liste. Dintre cei 7,21 milioane voturi, 346.000 au fost pe listele suplimentare, iar 55.000 au fost contabilizate cu urna mobilă. Pentru alegerile parlamentare 2020 în ţară sunt organizate 18.802 secţii de votare, din care peste 1.200 în Bucureşti. Numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral era în 2 decembrie de 18.191.396. În schimb, numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 740.367.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Cadou fabulos de la Simona Halep pentru Stere, tatăl ei! A plătit 400.000 de euro...
Din ce își câștiga Raluca Bădulescu banii până să ajungă celebră. Toți fanii au rămas...
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Românii vaccinați cu prima doză de ser anti COVID vor fi recompensați. Unde poți merge...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Nicoleta Luciu, taxată dur de fani. IMAGINEA care a stârnit controverse: Te-ai stricat de tot...
Cu cine joacă Simona Halep astăzi. Și-a aflat adversara dificilă din turul secund
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide