Alegerile parlamentare vin la pachet cu multe surprize! Ce șanse are PSD să formeze guvernul? (EXCLUSIV)

Alegerile parlamentare vin la pachet cu multe surprize! Ce șanse are PSD să formeze guvernul? (EXCLUSIV)
Rezultate EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2020: PSD conduce cu 30,5%, urmat de PNL cu 29% și USR-PLUS 15,9%
Publicat: 03/12/2020, 21:30

Politologul Cristian Pîrvulescu explică într-o analiză pentru GÂNDUL.RO că, prezenţa la urne la alegerile parlamentare de duminică va fi mai scăzută, comparativ cu cea de la alegerile locale din 28 septembrie. Analistul afirmă însă că votanții nehotărâți reprezintă o bătălie pentru PNL și USR. Totodată, Pîrvulescu precizează că social-democrații indiferent de scorul pe care îl vor obține, duminică, nu vor putea forma guvernul.

„Dacă ar fi să compar cu situația de la locale, mă aștept la o prezență mai redusă de vot, cu 2 sau 3 procente mai puțin față de localele din 28 septembrie. Mai exact, mă aștept să fie undeva între 35-38% să fie prezența la urne. Dacă prezența este redusă joacă în favoarea unor formațiuni politice și împotriva altora. Tradiția culturală a Transilvaniei scade autoritatea aleșilor locali în raport cu tradiția mult mai autoritară din Oltenia și din unele regiuni ale Moldovei. Acolo unde PSD este puternic, mai ales la nivel rural, în condiții de prezență redusă la vot, are o capacitate de mobilizare mai mare. Fiecare primar dispune de propria sa clientelă pe care și-a fidelizat-o la alegerile locale”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru GÂNDUL.RO,

O prezență mai mare în mediul rural

De asemenea, mă aștept ca diferența de prezență dintre zona rurală și urbană să fie mai mare în zona rurală. Ceea ce afectează USR și PNL, iar bătalia dintre USR și PNL pentru electoralul indecis este una foarte mare, deoarece acest electorat va face diferența.Chiar și în aceste condiții PNL poate obține peste 30%. În ipoteza în care avem o prezență de 38-40%, șansele ca PNL să obțină peste 30% sunt mai mari, a reiterat Cristian Pîrvulescu.

Riscurile la o prezență redusă de vot

Politologul Cristian Pîrvulescu spune că, în cazul unei prezențe reduse la urnele de vot, dacă partidele mici nu vor reuși să-și mobilizeze electoratul fidel, aceste formațiuni politice nu vor depăși pragul de 5%.

În principiu, partidele mici ar fi favorizate de o prezență redusă la vot, deoarece au electorat fidel, relativ constant, cum ar fi UDMR. PMP, de altfel, se folosește de mesaje din ce în ce mai conservatoare în încercarea de a mobiliza electoratul conservator, în principal pe cel neoprotestant. Este o bătăie între PNL și PMP pe acest electorat, deoarece este unul disciplinat, care se prezintă la vot. Va fi cu siguranță vot de rețea. Vom vedea diferitele tipuri de rețele care vor fi mobilizate pentru că în ceea ce privește prezența de vot ele devin esențiale ”, a precizat politologul ”, a precizat politologul Cristian Pîrvulescu.

„USR ar trebui să obțină un scor mai bun decât la locale. De altfel, USR PLUS a avut rezultate sub capacitatea sa la locale. Acum va avea un vot ceva mai important. Nu la fel de important ca cel de la europarlamentare. Va fi undeva între 15%, orice este peste 15% este plauzibil. În ceea ce îi privește, rețelele sociale și Diaspora vor conta” a mai subliniat analistul politic.

Foto: Cristian Pîrvulescu. Sursă: SNSPA

PSD va atinge pragul de 30%?

Cât privește Partidul Social Democrat, analistul Pîrvulescu precizează că doar în condiții excepționale, social-democrații vor atinge pragul de 30%, subliniind că indiferent de scorul obținut aceștia nu vor putea forma Guvernul.

„Electoratul PSD este un electorat format din funcționari, pensionari, de oameni care sunt interesați să existe o politică socială coerentă. Și nu spun că PSD ar fi un partid de stânga, ci că folosește politicile sociale pentru a-și forma baza electorală. PSD în 2016 era un partid antieuropean și naționalist, mesaj care nu a dispărut definitiv, însă a apărut AUR, care este continuatorul României Mari și ia voturile extremiste.Probabil cei de la AUR nu vor obține 5%, dar vor obține două procente care vor fi luate de la PSD. PSD va obține 30% doar în condițiile excepționale, doar dacă va fi o mobilizare masivă. Iar PNL și-a diminuat potențialul, problema va conta în ceea ce privește politicele reformiste. Dacă PMP nu intră în Parlament și dacă UDMR nu obține 5% și intră doar pe pragul alternativ, redistribuirea voturilor va fi consistentă în favoare partidelor rămase și se va putea forma o majoritate. PSD, în schimb, orice scor va obține nu poate să formeze guvernul”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația