Câți bani le va restitui ministerul Mediului șoferilor în acest an pentru taxa auto încasată ilegal

Publicat: 16 01. 2013, 13:58
Actualizat: 07 05. 2019, 14:05

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, joi seară, că proiectul timbrului de mediu va fi prezentat în Guvern, cel mai probabil, săptămâna viitoare, iar apoi va urma o dezbatere publică legată de această taxă care ar urma să o înlocuiască pe cea de primă înmatriculare auto.

Plumb a mai spus, la Realitatea TV, că prin timbrul de mediu se va face o corelare între capacitatea cilindrică a autoturismului și emisiile de noxe, proiectul noii taxe fiind în lucru.

Referitor la solicitările de restituire a taxei auto, ministrul Mediului estimează că anul acesta vor fi plătiți aproximativ 350 de milioane de lei, pe rolul instanțelor fiind 80.000 de solicitări de această natură.

Rovana Plumb a mai spus, în același context, că restituirile ar urma să se facă în ordinea cronologică a hotărârilor judecătorești cu acest obiect.

Miercuri, Guvernul a amânat din nou o decizie în privința modificării sistemului actual de taxare a proprietarilor de vehicule, vicepremierul Liviu Dragnea afirmând că ministrul Mediului, Rovana Plumb, a cerut în ședința a Executivului amânarea acestui subiect.

„Ministrul Rovana Plumb a mai cerut o amânare pe această temă, pentru că e foarte importantă”, a spus Dragnea.

Întrebat de jurnaliști dacă există totuși un termen în care noul sistem de taxare a proprietarilor de vehicule să intre în vigoare, vicepremierul a răspuns doar : „Noi sperăm cât mai repede”.

În aceste condiții, taxa de primă înmatriculare și taxa de primă vânzare auto rămân încă în vigoare, o decizie fiind amânată și în ședința de săptămâna trecută a Guvernului.

Premierul Victor Ponta a anunțat recent că taxa de primă înmatriculare auto va fi înlocuită cu un „timbru de mediu” pentru care proprietarii de vehicule vechi și poluante vor plăti mai mult, iar deținătorii de vehicule noi vor plăti mai puțin sau chiar deloc în cazul mașinilor hibride electrice.

Suspendată de fostul Guvern doar până la începutul acestui an, taxa de primă vânzare auto este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România propune Guvernului mai multe măsuri pentru protecția mediului și atragerea de venituri la buget, precum renunțarea la taxa auto, aplicarea unui impozit anual diferențiat, reducerea rovinietei și majorarea primei de casare.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, promulgată la începutul lui 2012, prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, proprietarii de mașini să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferența de taxă plătită.

Departamentul Social, social@mediafax.ro