Ce e mai eficient din punct de vedere al consumului de combustibil: să pornești aerul condiționat sau să deschizi geamul mașinii?

Publicat: 27 05. 2015, 14:10
Actualizat: 08 01. 2020, 23:24

This browser does not support the video element.

Deși pornirea aerului condiționat crește consumul de carburant, această modalitate de reducere a temperaturii din interiorul mașinii este mai eficientă, la viteze mari, decât deschiderea geamului.

Deschiderea geamului afectează aerodinamica mașinii, iar motorul este nevoit să compenseze pentru a menține viteza. Astfel, consumul de combustibil este mai mare cu geamul deschis decât cu aerul condiționat pornit, potrivit Environmental Protection Agency (EPA).

EPA dă și alte sfaturi utile pentru a reduce consumul de combustibil vara. Încercați să parcați la umbră pentru ca temperatura din interiorul mașinii să se mențină mai joasă. Mai mult, nu porniți la drum într-o mașină în care interiorul este încins. Mai întâi dați drumul la aerul condiționat și așteptați câteva minute. S-a demonstrat că șoferii care se simt confortabil fac mult mai puține greșeli în trafic.

Consumul cu AC vs. consumul cu geamurile coborâte a fost analizat și într-un episod din emisiunea Myth Busters. Acolo rezultatul a fost diferit. În emisiune s-a constatat că cea de-a doua variantă este mai eficientă la o viteză de 72 km/h. Însă, unii specialiști explică de unde vine această diferență. În cazul în care mașina merge cu viteză mare (peste 80 km/h) este recomandată pornirea aerului condiționat, iar la viteze mai mici este de preferat ca geamurile să fie deschise.