(P) Cum îți poți transforma locuința în „casa viitorului”. Câteva soluții inteligente

(P) Cum îți poți transforma locuința în casa viitorului. Câteva soluții inteligente
Publicat: 18/12/2014, 13:41
Actualizat: 20/03/2019, 15:28

Acest proiect este susținut de BCR Banca pentru Locuințe. Pentru a veni în sprijinul nevoilor locative ale românilor, BCR Banca pentru Locuințe oferă o variantă profitabilă și sigură de a economisi bani și de a beneficia de un credit ieftin în domeniul locativ.

În prima etapă pui deoparte o anumită sumă de bani (periodic sau toată suma odată) pentru care primești o dobândă bună de la banca + prima de la stat* în proporție de 25% din economiile efectuate în decursul unui an calendaristic. În a doua etapă îți punem la dispoziție banii economisiți + dobânda + prima de la stat, împreună cu creditul în lei cu o dobândă mică de 5% pe an (fixă pe toată perioada de rambursare a creditului). *Prima de la stat se acorda cetățenilor români cu domiciliul stabil în România și este de maxim 250 euro (echivalent lei). BCR BpL a încasat integral Prima de la stat pentru anul 2013 și astfel până la sfârșitul sâptâmânii clienții BpL o vor primi în conturile de economisire.

Locuința ta este locul unde vrei ca totul să fie accesibil, economic și simplu de utilizat. Poți opta pentru instalarea unui sistem special, numit domotic, pentru a avea numeroase facilități în acest sens, dacă ești dispus să scoți din buzunar cel puțin 1.200 de euro, sau poți alege alte metode care să îți transforme casa într-una inteligentă.

Controlul iluminatului din casa ta cu ajutorul unei tablete nu mai este, spre exemplu, de mult un vis. În țara noastră se comercializează deja astfel de sisteme care, pentru un apartament, pot ajunge să coste circa 1.000 de euro. Cu ajutorul lor însă nu vei mai uita lumina aprinsă și vei economisi energie.

Control total al luminilor din casa ta

Lumina este importantă și poate influența inclusiv ambianța unei camere. Cu un astfel de sistem, care poate fi controlat din doar câteva butoane, poți fie să stingi și să aprinzi lumina într-o cameră sau în toată casa, fie să modifici intensitatea luminii dintr-o cameră sau să aprinzi luminile pe un traseu dorit, de exemplu, de la dormitor la baie. Un alt punct forte al unui astfel de sistem inovativ este acela că poate fi folosit și de la distanță. Dacă ești plecat câteva zile de acasă îl poți seta pentru a aprinde lumina la o anumită oră și pentru a descuraja astfel hoții.

Există însă și sisteme care nu doar controlează lumina, ci și toate echipamentele audio și video din casă sau jaluzelele. Astfel, poți programa totul ușor pentru ca atunci când te trezești dimineața jaluzelele să fie ridicate, iar lumina să intre în casa ta.

Îți poți dota locuința și cu senzori care măsoară temperatura ambientală și controlează intensitatea luminii, cu prize inteligente. Acestea monitorizează consumul de energie în timp real, sunt mai sigure pentru copii decât cele tradiționale și chiar raportează defecțiunile la unele electrocasnice. Un astfel de senzor sau o priză inteligentă costă în jur de 300 de lei.

Căldura eco și sistemele alternative de încălzire care te ajută să scapi de facturile încărcate

Facturile încărcate la căldură pot fi evitate și ele cu ajutorul noilor tehnologii. Poți renunța la clasicele calorifere care nu încălzesc întotdeauna locuința așa cum ți-ai dori și poți apela la încălzirea realizată prin pereți sau prin tavan. Aceasta rivalizează la momentul actual cu cea, mai comună, realizată prin pardoseală și distribuie căldura uniform, în toată locuința. Costul unei astfel de instalații ajunge la 45 de euro pe metru pătrat.

O altă alternativă este reprezentată de sistemele inteligentre de reglare a căldurii dezvoltate special pentru blocuri. Astfel de sisteme folosesc senzori amplasați atât pe exteriorul clădirii, cât și în interior, pentru a obține date. Informațiile sunt transmise apoi la un server, prognoza meteo este verificată, iar temperatura ideală este reglată automat. În acest fel poți evita situațiile în care caloriferele sunt foarte bine încălzite în zilele în care temperaturile de afară nu sunt foarte scăzute, economisind totodată bani.

Siguranța în caz de incendiu într-o casă inteligentă

Sistemele inteligente pot fi folosite și pentru a-ți oferi siguranță în cazul unui incendiu. Astfel de soluții au un timp de răspuns foarte scăzut în caz de pericol, de doar câteva secunde. În această perioadă, un detector de fum, care costă circa 300 de lei, trasmite un semnal unității centrale.

Imediat se implementează procedurile de urgență și alarma de incendiu este activată, iar luminile din întreaga locuință trec pe modul flash. Jaruzelele se trag, ferestrele și ușile se deschid, alimentarea cu gaz este oprită, iar sistemul de ventilație este pornit la capacitate maximă. De asemenea, sistemele audio și video afișează un mesaj de avertizare, iar mai multe lumini programate anterior se aprind pentru a indica o rută de evacuare a locuinței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii