Afecțiunea de care suferă peste 500.000 de români! Simptomele seamănă cu cele de Covid-19, dar medicii explică diferențele esențiale! (EXCLUSIV)

Afecțiunea de care suferă peste 500.000 de români! Simptomele seamănă cu cele de Covid-19, dar medicii explică diferențele esențiale! (EXCLUSIV)
Afecțiunea pe care o au sute de mii de români. Simptomele seamănă cu cele de Covid-19! (EXCLUSIV). Foto: Pixabay.com
Publicat: 04/09/2020, 10:36
Actualizat: 06/04/2021, 14:42

Sezonul ambroziei este în toi, iar statisticile arată că mai bine jumătate de milion de români alergici la această plantă care crește în special pe terenuri virane, se confruntă cu un stres în plus. Tusea este un simptom specific şi în COVID-19, şi în rinita alergică, afecțiune pe care o au unul din cinci români! Medicii atrag atenția și spun că în cazul alergiei la polen oamenii nu fac febră.

Camelia Berghea, medic alergolog și și vicepreședinte al Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC), explică pentru GÂNDUL.ro care sunt diferențele și asemănările dintre simptomele COVID-19 și cele ale alergiilor respiratorii, mai ales acum, în perioada în care pacienții alergici sunt extrem de simptomatici.

Strănutul este un simptom specific şi în COVID-19, şi în rinita alergică. Medicul spune că în cazul alergiei la polen oamenii nu fac febră.

Pacienții sunt înalt asimptomatici în această perioadă, în special cei care sunt alergici la polenul de ambrozie, au simptome intense. Simptomele lor sunt strănutul, mâncărimea nasului, a ochilor, blocaj nazal, însă acești pacienți nu vor avea febră sau starea generală proastă sau alterată din ce în ce mai tare. De altfel, dispariția mirosului care este înalt caracteristică coronavirusului. Pacientul alergic nu își va pierde brutal percepția mirosului sau a gustului”, explică medicul pentru GÂNDUL.ro

Fără febră în cazul alergiilor

Cel mai înşelător simptom este tusea, una din principalele manifestări ale rinitei alergice, dar care te poate duce cu gândul şi la infecţia cu noul coronavirus.

În momentul în care un pacient alergic adaugă simptome de tip febră, durere în gât, stare alertară și dispariția bruscă a mirosului sau gustului, acesta ar trebui să meargă către medicul de specialitate, cameră de gardă sau infecționist, pentru că suntem în etapa aceasta de suspiciune cu virusul COVID-19. Altfel, nu avem febră în bolile alergice. Întotdeauna a fost un semn de întrebare legat de diferențierea dintre alergii și infecții ale căilor respiratorii”, mai explică medicul alergolog Camelia Berghea.

Pacienții care trec prin acest coșmar trebuie să se adreseze medicului de familie. În funcție de simptome, acesta îi poate trimite la un specialist ori la o testare COVID.

August-septembrie este perioada ambroziei și foarte mulți pacienți vin către noi la cabinete deoarece strănută, au mâncărimi la nivelul ochilor. Unii dintre ei pot avea și ASTM, respirație dificilă și tuse. În general pacientul care știe că este alergic își recunoaște simptomele. Poate doar pacienții care au în acest sezon debut de ambrozie nu știu că simptomele lor sunt date de această alergie”, mai spune medicul.

Alergiile de sezon, indiferent de vârstă

„Putem întâlni sensibilizarea la ambrozie la orice vârstă. La vârstă mică ne așteptăm să avem mai degrabă alergii alimentare. Spre măsură ce cresc, copiii au șanse mai mari să aibă alergie respiratorie. Alergiile pot apărea și la adult chiar dacă în trecut nu a avut un debut”, mai spune medicul Camelia Berghea.

FOTO:alergieinpandemie.sraic.eu

Statisticile arată că, din populatia activa a Romaniei (9.000.000 persoane), peste 480.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evolueaza spre astm.

„Oamenii se uită urât când strănut și mi-e rușine”

Ioana Dumitrescu este alergică la ambrozie de mai bine de 5 ani. Tânara de 30 de ani spune că, în fiecare an, spre sfârșitul lunii august strănută și are mâncărimi la nivel feței.

Țin alergie sub control cu medicamente antialergice. Însă, strănut constant în ultimul timp. Când ies afară trebuie să port mereu mască pentru că oamenii se uită urât când strănut și îmi e rușine. Probabil cred că am coronavirus și îl voi da mai departe. Rinita alergică este destul de supărătoare te indispune tot timpul și dacă nu e ținută sub control îți poate provoca multe bătăi de cap. E o afecțiune cu care trăiești tot timpul și de aceea e important să o controlezi”, spune tânăra.

Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) a creat ”ALERGIE ÎN PANDEMIE” o campanie care urmărește îmblânzirea percepției conform căreia orice strănut, orice episod de tuse manifestat în spațiul public reprezintă un act lipsit de responsabilitate. Nu, nu orice simptom de acest gen semnalează ceva contagios!, atrag atenția specialiștii.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Când vine vara în România? Meteorologii au făcut anunțul
Vești bune despre Florin Piersic. Medicii de la Spitalul ”Foișor” au facut anunțul: ”Se alimentează...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Au intrat banii pe carduri. Informația a fost confirmată chiar astăzi, 10 mai
Carmen Grebenișan, vacanță costisitoare după divorț. Vedeta nu s-a abținut de la nimic
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Ce spune Alexandru Rafila despre bacteria nosocomială luată de Florin Piersic de la o branulă
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă cercetare arată care este secretul satisfacției în relații