Al cincilea deces din țară ca urmare a infecției cu varianta Delta, raportat la Botoşani. Pacienta a murit la Terapie Intensivă

Al cincilea deces din țară ca urmare a infecției cu varianta Delta, raportat la Botoşani. Pacienta a murit la Terapie Intensivă
Pacienta din Botoșani a fost confirmată cu varianta Delta / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 22/07/2021, 17:04

Autoritățile sanitare din Botoșani au anunțat, joi, prima victimă a variantei Delta din județ, care ar urca bilanțul național al deceselor cu această tulpină la cinci.

O femeie de 73 de ani este prima victimă a variantei Delta a virsului SARS-COV 2 din judeţul Botoşani, au a anunțat, joi, conducerea Direcției de Sănătătate Publică (DSP) Botoșani. Varianta Delta sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate. Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), la această variantă contagiozitatea este de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Avea alte afecțiuni cronice

Pacienta care a decedat joi este din municipiul Dorohoi, a fost confirmată cu infecția în 10 iulie, iar pe 20 iulie a fost dusă de la Dorohoi la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoşani. Organismul femeii nu a rezistat, iar botoşăneanca a decedat joi dimineaţă, relatează Adevărul.

Conform datelor de la Direcţia de Sănătate Publică Botoșani, femeia suferea şi de alte afecţiuni precum cardiopatie ischemică, fibrilaţie arterială sau diabet zaharat. „Din păcate, evoluția pacientei a fost una nefavorabilă. Pe fondul unor afecțiuni cronice, starea ei s-a deteriorat după infecția cu tulpina Delta a noului coronavirus, iar în cursul zilei de 21 a fost constatat decesul”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani, citat de Monitorul de Botoșani.

Oficialul anunțase miercuri că femeia se număra printre cele tre cazuri suspecte au fost confirmate cu tulpina indiană. Un alt caz a fost depistat la Maternitatea Botoşani, unde o tânără de 28 de ani, venită să nască, a fost depistată pozitiv la noul coronavirus, după testarea obligatorie la internare. Aceasta a fost imediat izolată, conform protocolului epidemiologic. Potrivit sursei citate, cel de-al treilea pozitiv este o persoană care a fost contact al unuia dintre primele cazuri.

De unde provit primele patru victime

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a anunțat, marți, că numărul cazurilor de infecție confirmate cu varianta Delta a ajuns, până la sfârșitul săptămânii trecute, la 101, iar patru dintre persoanele infectate cu această tulpină și-au pierdut viața. La acea dată, niciun caz de infecție nu era anunțat în Botoșani.

Numărul deceselor la cazuri confirmate cu varianta Delta a ajuns la patru, până la 18 iulie, și toate au survenit la persoane nevaccinate:

  • femeie în vârstă de 72 de ani, din jud. Argeș, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2 (primul deces, înregistrat în 24 iunie);
  • bărbat în vârstă de 62 de ani, din jud. Bacău, cu istoric de călătorie în Irlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2;
  • bărbat în vârstă de 35 de ani, din jud. Bacău, cu istoric de călătorie în Finlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2; a fost sursa unui focar familial cu 5 cazuri de COVID-19, din care 4 confirmate cu varianta Delta;
  • femeie în vârstă de 90 de ani, din jud. Iași, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2; provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri, din care 1 confirmat cu varianta Delta (caz secundar).

Potrivt informării CNSCBT de marți, la acea dată nu existau evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta.

Până joi, 22 iulie, 34.264 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat, dintre care patru în ultimele 24 de ore. De la debutul pandemiei, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.081.953 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 1.047.000 de pacienți au fost declarați vindecați.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...