Alexandru Rafila ia în calcul demisia în cazul în care certificatul COVID nu va fi adoptat. Reacția lui Florin Cîțu

Alexandru Rafila ia în calcul demisia în cazul în care certificatul COVID nu va fi adoptat. Reacția lui Florin Cîțu
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 22/12/2021, 11:05

Introducerea certificatului verde la locul de muncă provoacă tensiuni tot mai mari în cadrul coaliției de guvernare, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut că ia în calcul demisia în cazul în care certificatul COVID nu va fi adoptat rapid, prin angajarea răspunderii Guvernului.

Potrivit ministrului, adoptarea rapidă a acestui certificat este vitală, informează Digi24.

„Pot să iau în calcul demisia, dacă certificatul COVID nu va fi adoptat rapid prin angajarea răspunderii Guvernului. Am o răspundere profesională și morală pentru cetățenii României. Dacă se va repeta exercițiul de imagine politică din vară, în mod evident ar fi o soluție onorabilă”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul a mai spus că schema completă pentru certificat va fi de două doze sau doza unică de la Johnson & Johnson, deoarece doza booster este o vaccinare suplimentară.

Rafila a precizat că certificatul va include trei alternative disponibile, vaccinare, trecerea prin boală sau testare. Ministrul a anunțat și că vor fi acordate 15 vouchere electronice pentru testarea angajaților, pentru a nu „crea o presiune foarte mare nici pe angajator și nici pe angajați”.

Alexandru Rafila: Stăm foarte prost în privința instalațiilor electrice din spitale

Totodată, ministrul a vorbit și despre situația din spitalele din România și despre pregătirea pentru valul al cincilea al pandemiei.

„Inspecția Sanitară de Stat a evaluat starea instalațiilor electrice din aproape 300 de spitale și acolo stăm foarte, foarte prost. În câteva zeci de spitale construite între 1890 și 1950 instalațiile sunt prea puțin revizuite”, a spus Rafila.

Conform surselor Digi24, PSD i-ar amenința pe partenerii de coaliție de la PNL că îl vor retrage din guvern pe Alexandru Rafila dacă proiectul de lege pentru folosirea certificatului verde la locul de muncă nu va trece prin asumarea răspunderii în guvern.

Conflictul dintre partide a apărut pentru că PNL vrea ca proiectul de lege să fie votat în parlament, în timp ce PSD vrea adoptarea prin asumarea răspunderii Guvernului.

Reacția lui Florin Cîțu

Președintele PNL, Florin Cîțu, nu a dorit să comenteze prea mult despre o posibilă demisie a lui Rafila, spunând că demisia este un act unilateral, dar a spus că există loc de negocieri între cele două părți pe marginea certificatului verde.

„Proiectul are susținerea PNL, eu îi garantez că dacă vine cu măsuri care să preîntâmpine valul 5, noi vom arăta că susținem acest proiect, să vină cu el”, a spus Florin Cîțu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase