Comisia Europeană avertizează: Ridicarea restricțiilor de sărbători va duce la o nouă creștere a spitalizărilor COVID! / Previziunile experților UE

Comisia Europeană avertizează: Ridicarea restricțiilor de sărbători va duce la o nouă creștere a spitalizărilor COVID! / Previziunile experților UE
Comisia Europeană avertizează: Ridicarea restricțiilor de sărbători va duce la o nouă creștere a spitalizărilor COVID! / Previziunile experților UE
Publicat: 02/12/2020, 19:00

Comisia Europeană arată într-un document oficial transmis Parlamentului european și Consiliului European faptul că numărul de cazuri COVID-19 și al spitalizărilor ar urma să crească dacă restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus vor fi ridicate cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

În raportul CE se precizează, de asemenea, faptul că până la apariția unor rezultatele măsurabile, după adoptarea măsurilor restrictive, pot trece și 40 de zile, mult peste cele 14 zile pe care le i-au unele state drept etalon, inclusiv România.

Comisia Europeană a adoptat o strategie pentru gestionarea durabilă a pandemiei în următoarele luni de iarnă, o perioadă care poate aduce un risc mai mare de transmitere a virusului SARS-CoV-2 din cauza unor circumstanțe specifice, cum ar fi adunările în interior.

CE nu recomandă ridicare restricțiilor de Sărbători!

În strategia se recomandă vigilență și precauție continuă pe tot parcursul iernii și până în 2021, când va avea loc lansarea vaccinurilor sigure și eficiente. Comisia va oferi apoi îndrumări suplimentare cu privire la o ridicare treptată și coordonată a măsurilor de izolare.

O abordare coordonată la nivelul UE este esențială pentru a oferi claritate oamenilor și pentru a evita reapariția virusului în preajmasărbătorilor de la sfârșitul anului. Orice decizie de relaxare a măsurilor ar trebui luată după ce sunt luate în considerare evoluția situației epidemiologice și capacitatea suficientă pentru testare, urmărirea contactelor și tratarea pacienților.

„În aceste perioade extrem de dificile, îndrumarea către statele membre pentru a promova o abordare comună a sezonului de iarnă și, în special, cu privire la modul de gestionare a perioadei de sfârșit de an, are o importanță vitală. Trebuie să reducem viitoarele focare de infecție în UE. Doar printr-o gestionare atât de susținută a pandemiei, vom evita noi blocaje și restricții severe și vom trece peste împreună”, a declarat vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas.

Proiecțile prezentate în raport arată că, dacă țările UE ridică restricțiile pe 7 decembrie, rata spitalizărilor ar putea începe să crească în jurul datei de 24 decembrie.

Comisia europeană avertizează: Ridicarea restricțiilor de sărbători va duce la o nouă creștere a spitalizărilor COVID! / Previziunile experților UE
Comisia europeană avertizează: Ridicarea restricțiilor de sărbători va duce la o nouă creștere a spitalizărilor COVID! / Previziunile experților UE

„La fiecare 17 secunde, o persoană își pierde viața din cauza COVID-19 în Europa. Este posibil ca situația să se stabilizeze, dar rămâne în continuare una delicată. Ca tot ce s-a întâmplat în anul acesta, festivitățile de la sfârșitul anului vor fi diferite. Nu putem pune în pericol eforturile depuse de noi toți în ultimele săptămâni și luni. Anul acesta, salvarea vieților trebuie să vină înainte de sărbători. Dar cu vaccinurile, există și speranță. Toate statele membre trebuie să fie acum gata să înceapă campanii de vaccinare și să lanseze vaccinuri cât mai repede posibil, odată ce un vaccin sigur și eficient este disponibil”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.

Totodată, o altă proiecție arată că dacă restricțiile sunt ridicate pe 21 decembrie, mărul spitalizărilor cauzate de coronavirus ar urma să înceapă să crească din prima săptămână a lunii ianuarie 2021.

Comisia europeană avertizează: Ridicarea restricțiilor de sărbători va duce la o nouă creștere a spitalizărilor COVID! / Previziunile experților UE
Comisia europeană avertizează: Ridicarea restricțiilor de sărbători va duce la o nouă creștere a spitalizărilor COVID! / Previziunile experților UE

Experții UE subliniază faptul că, în contextul epidemiologic actual, ridicare unor restricții este dificil de justificat.

Măsuri de control recomandate

Protecția împotriva COVID-19 în timpul strategiei de iarnă recomandă măsuri pentru menținerea pandemiei sub control până când vaccinurile sunt disponibile pe scară largă se concentrează pe:

  1. Distanțarea fizică și limitarea contactelor sociale, cheie pentru lunile de iarnă, inclusiv perioada de vacanță. Măsurile ar trebui să fie direcționate și bazate pe situația epidemiologică locală pentru a limita impactul lor social și economic și pentru a spori acceptarea lor de către oameni.
  2. Testarea și urmărirea contactelor, esențiale pentru detectarea focarelor și întreruperea transmisiei. Majoritatea statelor membre au acum aplicații naționale de urmărire a contactelor. European Federated Gateway Server (EFGS) permite urmărirea transfrontalieră.
  3. Călătorii sigure, cu o posibilă creștere a călătoriilor în timpul vacanțelor de la sfârșitul anului care necesită o abordare coordonată. Infrastructura de transport trebuie pregătită și trebuie comunicate clar cerințele de carantină, care pot avea loc atunci când situația epidemiologică din regiunea de origine este mai gravă decât destinația.
  4. Capacitatea și personalul medical: planurile de continuitate a afacerii pentru setările de asistență medicală ar trebui să fie puse în aplicare pentru a se asigura că focarele COVID-19 pot fi gestionate și că accesul la alte tratamente trebuie menținut. Achizițiile comune pot rezolva lipsurile de echipamente medicale.
  5. Oboseala pandemică și sănătatea mintală sunt răspunsuri naturale la situația actuală. Statele membre ar trebui să urmeze recomandările Regiunii Europene a Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la revigorarea sprijinului public pentru combaterea oboselii pandemice. Sprijinul psihosocial ar trebui intensificat.
  6. Strategii naționale de vaccinare. Comisia este gata să sprijine statele membre, acolo unde este necesar, în implementarea vaccinurilor, conform planurilor lor de implementare și vaccinare. O abordare comună a UE a certificatelor de vaccinare va consolida probabil răspunsul în ceea ce privește sănătatea publică în statele membre și încrederea cetățenilor în efortul referitor la vaccinare.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația