COVID-19. O româncă este blocată într-o țară închisă, în care nu e niciun caz de infecție confirmat. Care e povestea ei

COVID-19. O româncă este blocată într-o țară închisă, în care nu e niciun caz de infecție confirmat. Care e povestea ei
Andreea Câmpeanu, într-o zi de lucru în Sudanul de Sud / Sursa foto: Eva Lopa
Publicat: 26/03/2020, 21:03
Actualizat: 26/03/2020, 21:07

Sudanul de Sud este unul dintre puținele state din lume în care nu a fost confirmat nici măcar un caz de infecție cu noul coronavirus COVID-19. Pentru a preveni intrarea virusului în țară, autoritățile au închis frontierele de acum două zile, iar în spatele lor a rămas, alături de alți câțiva români, și Andreea Câmpeanu, fotograf și videograf freelance cu materiale apărute în importante publicații internaționale, care a lucrat pentru ONG-uri, agenții internaționale și ONU.

„Nu pot să mă întoc, pentru că nu sunt zboruri. Decizia s-a anunțat în aceeași zi în care au oprit zborurile, deci nu mai era timp să alerg la aeroport”, povestește Andreea Câmpeanu. Tânăra, originară din Cluj, a petrecut peste patru ani în Sudanul de Sud, cu o viză pe care o reînnoiște la fiecare trei luni, și în anii anteriori a mai lucrat și în alte țări din regiune, acoperind importante conflicte și evenimente geopolitice.

Chiar acum două zile, în 24 martie, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cu fermitate evitarea deplasărilor în Sudanul de Sud. „Ca urmare a situaţiei conflictuale, inter-tribale, cu motivaţia politică a luptei pentru putere dintre preşedintele în exerciţiu şi fostul său prim-adjunct, demis în 2013, au avut loc ciocniri armate care au afectat grav situaţia de securitate din ţară. În pofida acordului de încetare a focului şi a instalării Guvernului de tranziţie de uniune naţională, situaţia de securitate nu s-a îmbunătăţit”, anunța MAE.

Pe lângă tensiunile existente în zonă, în aceeași zi, 24 martie, autoritățile din cadrul Comandamentului la Nivel Înalt pentru gestionarea pandemiei COVID-19 au decis închiderea imediată a zborurilor externe de călători pe sau de pe toate aeroporturile internaționale, inclusiv din capitala Juba. S-au închis pe loc și toate punctele de trecere a frontierei pentru microbuze, autobuze și vehicule personale. Președinția a indicat angajatorilor, atât privați și publici, să ia măsuri pentru a permite angajaților care nu sunt în posturi-cheie să stea acasă în concediu plătit. Programul de lucru în instituțiile publice a fost redus la jumătate. Toate evenimentele sportive, religioase, socio-culturale – nunți, funeralii – au fost suspendate. S-au închis toate barurile, ceainăriile și cluburile de noapte. De a doua zi, de miercuri, 25 martie, s-au impus restricții de circulație, în toată țara, între orele 20:00 – 6:00. Toate măsurile sunt în vigoare pentru o perioadă de 30 de zile, care poate fi modificată în funcție de evoluția pandemiei, conform deciziei autorităților din Sudanul de Sud.

„La radio sunt cântece despre coronavirus”

Andreea este acum în Juba, înpreună cu alți doi jurmaliști freelanceri străini, într-o țară fără niciun bolnav confirmat cu noul coronavirus, și nu are nicio șansă să se întoarcă în țară în perioada următoare. În mod normal, locuiește în chirie, dar în ultimele zile lucrează dintr-un hotel, pe malul Nilului, pentru că are foarte multe comenzi de onorat.

„Pe străzi totul e normal. Câțiva oameni poartă măști pe stradă și am văzut și în unele magazine. De ieri s-a impus curfew (restricții de circulație – n.r.) de la 8pm la 6am și au apărut pe net imagini cu soldați care băteau un motociclist, după curfew”, povestește Andreea.

„Școlile s-au închis acum câteva zile, s-au interzis evenimentele sportive și religioase, dar nu se respectă neapărat. Aici oamenii se salută dând mana, și femeile, nu doar bărbații, ca la noi, dar am vazut tot mai multe persoane abținându-se. Nu e neapărat toată lumea, dar sunt mulți care sunt atenți la asta. S-au vândut și aici măștile, dezinfectanții pentru mâine, dar în rest în magazine se găsesc de toate”, explică tânăra freelancer.

„La radio sunt cântece despre coronavirus și cum să te protejezi și emisiuni dedicate. La intrări în unele hoteluri, magazine, curți de ONG-uri sau rezidențiale portarii țăi cer să te speli pe mâini și îți iau temperatura”, povește Andreea.

Totuși, astea nu sunt măsuri neapărat noi, doar că acum sunt la alt nivel. „Temperatura se ia la aterizare în aeroport de anii trecuți, când a început epidemia de Ebola în Africa de Vest. Și dispozitive de spălat pe mâini sunt tot mai multe din acea perioadă și apoi mai multe de vreo doi ani, când a fost epidemia de Ebola în DRC (Republica Democrată Congo), care are graniță cu Sudanul de Sud, dar nu a ajuns aici”, explică tânăra.

„Chiar dacă nu pot să mă întorc, pentru c[ nu sunt zboruri, sunt ok. Aș vrea să fiu acasă, alături de familie, chiar dacă aș intra în carantină primele 14 zile. Dar sunt ok și aici”, încheie Andreea.

Noul coronavirus a intrat, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 198 de state și teritorii din toată lumea. În Africa, potrivit raportărilor internaționale valabile joi, la ora 9:00, erau confirmate cazuri de infecții cu COVID-19 în 33 din cele 54 de țări și teritorii.

Sursa foto: Eva Lopa

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!