COVID-19 poate deteriora plămânii atât de grav încât „singura speranță” este transplantul!

COVID-19 poate deteriora plămânii atât de grav încât „singura speranță” este transplantul!
COVID-19 poate deteriora plămânii atât de grav încât „singura speranță” este transplantul! / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 02/12/2020, 12:14

Studiile de caz și rezultatele autopsiilor confirmă faptul că, în unele cazuri, COVID-19 poate provoca leziuni pulmonare atât de grave, încât pacienții au nevoie de un transplant pulmonar pentru a supraviețui.

Într-un nou studiu, cercetătorii din Chicago au analizat țesuturile de la pacienții bolnavi cu COVID-19 care au suferit transplant de plămâni și de la pacienții care au murit din cauza bolii. Aceștia au descoperit că noul COVID-19 poate distruge „cadrul fundamental” al plămânilor, ceea ce înseamnă că organele pur și simplu nu se pot recupera. Și asta înseamnă că variantele de tratament pentru un astfel de pacient devin foarte limitate, relatează upi.com.

Plămânii pacienților COVID-19, afectați foarte grav, ca în fibroza pulmonară

„Oferim dovezi explicite conform cărora noyl COVID-19 poate provoca leziuni permanente la nivelul plămânilor, în cazul unor pacienți pentru care transplantul pulmonar este singura speranță de supraviețuire”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Dr. Ankit Bharat. Acesta sste șef de chirurgie toracică și director chirurgical al Programului de transplant pulmonar de medicină Northwestern, din Chicago.

Echipa sa a descoperit, de asemenea, celule unice – numite celule epiteliale KRT17 – în țesutul pulmonar al pacienților COVID-19 cu leziuni ireversibile. Aceste celule au fost găsite și la pacienții cu fibroză pulmonară în stadiu final, o boală pulmonară progresivă mortală.

Descoperirile, primele de acest fel pe această temă, au fost publicate săptămâna aceasta în Science Translational Medicine. Până în prezent, opt pacienți COVID-19 au beneficiat de transplanturi pulmonare duble la Northwestern Medicine, cele mai multe realizate din orice sistem de sănătate din lume.

Dr. Len Horovitz este specialist pulmonar la spitalul Lenox Hill din New York. Citind raportul, acesta a declarat că este alarmant faptul că noul COVID-19 poate deteriora plămânii atât de grav încât transplantul de plămâni – un tratament „rezervat pentru foarte puțini pacienți” – devine necesar. Transplantul pulmonar vine cu propriile sale pericole, a adăugat Horovitz.

Opt pacienți COVID-19, supuși transplantului dublu de plămâni

„Complicatiile transplanturilor includ infecția (posibil chiar din nou cu noul COVID-19), infecția bacteriană și posibila respingere a plămânilor transplantați”, a precizat speciliastul.

Dr. Ankit Bharat a explicat într-un comunicat de presă modul în care se crede că COVID-19 distruge plămânii.

„Celulele progenitoare din plămâni necesare vindecării pot repopula rănile plămânului deplasându-se de-a lungul cadrului de bază al matricei pulmonare. Dar, atunci când cadrul este distrus, celulele progenitoare nu au unde să meargă și plămânii dezvoltă găuri mari care servesc la adăpostirea infecțiilor, o observație pe care am făcut-o și în timpul intervențiilor chirurgicale dure de transplant la acești pacienți. Gândiți-vă în acest fel: după un cutremur, dacă structura de bază a unei clădiri supraviețuiește, aceasta poate fi încă recondiționată. Cu toate acestea, dacă este căzută, singura opțiune este înlocuirea”, a explicat doctorul Bharat.

Potrivit autorului principal al studiului, Dr. Scott Budinger, profesor și șef al medicinii de îngrijire pulmonară și critică la Northwestern, plămânii atacați de COVID-19 „au prezentat, de asemenea, asemănări izbitoare cu plămânii pacienților cu o afecțiune numită fibroză pulmonară idiopatică”.

Aparatul ECMO, utilizat în cazul pacienților COVID-19 care au nevoie de transplant

În această stare, țesutul pulmonar devine „gros și rigid, ceea ce face dificilă administrarea de oxigen în organism”, a explicat Budinger în comunicatul de presă.

„La fel ca în fibroza pulmonară, am constatat că noul COVID-19 a condus la adunarea de celule imune circulante numite monocite, care sunt probabil adunate în plămâni pentru a ucide virusul. În plămânul fibrotic, aceste celule promovează, de asemenea, formarea de țesut cicatricial fibrotic. Aceste celule pot fi prelevate cu ușurință și în siguranță și ar putea ajuta, de asemenea, la identificarea pacienților care nu reușesc să se recupereze de la COVID-19”, a explicat acesta.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, transplanturi pulmonare la pacienții cu afecțiuni critice sunt sigure, chiar și la cei care suferă de cauze infecțioase ale insuficienței pulmonare, cum ar fi COVID-19. Acestea sunt informații noi în domeniul transplantului, a punctat echipa din Chicago.

În plus, în ciuda utilizării medicamentelor care suprimă imunitatea la pacienții cu transplant pulmonar, coronavirusul nu pare să fi revenit.

De asemenea, echipa a constatat că la pacienții COVID-19 ai căror plămâni sunt atât de deteriorați încât nu vor supraviețui fără un transplant pulmonar, un tratament sigur este utilizarea aparatului ECMO (oxigenare cu membrană extracorporală) – un aparat de susținere care preia funcțiile inimii și alte plămânilor. ECMO poate fi utilizat pentru o perioadă extinsă de timp și ajută la efectuarea unui transplant pulmonar de succes, a spus echipa.

Cel mai recent transplant la Northwestern a avut loc în Ziua Recunoștinței (26 noiembrie) și a implicat un pacient care a petrecut 130 de zile conectat la ECMO. Aceasta este cea mai lungă perioadă de timp cunoscută din lume pe care un pacient a petrecut-o conectat la ECMO înainte de a primi un transplant.

Se pare că după ce pacienții primesc plămâni noi, aceștia tind să se refacă într-un ritm rapid, au subliniat cercetătorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic