De ce noua tulpină de SARS-CoV-2 stârnește îngrijorarea omenirii

De ce noua tulpină de SARS-CoV-2 stârnește îngrijorarea omenirii
De ce noua tulpină de SARS-CoV-2 stârnește îngrijorarea omenirii / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 21/12/2020, 11:25

Rapoartele din Marea Britanie și Africa de Sud privind noile tulpini de coronavirus care par să se răspândească mai ușor au alarmat întreaga lume, dar experții în virusuri spun că este puțin probabil ca acestea să submineze imunitatea vaccinului.

Virușii evoluează în mod natural pe măsură ce se deplasează prin populație, unii mai mult decât alții, acesta fiind unul dintre motivele din cauza căruia avem nevoie de un vaccin împotriva gripei în fiecare an.

Noi variante sau tulpini ale virusului care provoacă COVID-19 au fost descoperite încă de atunci când a fost detectat pentru prima dată în China, în urmă cu aproape un an.

Sâmbătă, premierul Boris Johnson a anunțat noi restricții din cauza noii tulpini. Mai multe țări din Uniunea Europeană și Canada interzic sau limitează călătoriile din Marea Britanie pentru a încerca să limiteze orice răspândire.

De ce o nouă tulpină alarmează întreaga lume?

Experții în sănătate din Marea Britanie și SUA au declarat că tulpina pare să fie mai infecțioasă decât altele, nu există dovezi, însă pare a fi mai mortală.

Patrick Vallance, consilierul științific șef al guvernului britanic, a declarat că tulpina „se mișcă repede și devine varianta dominantă”, provocând peste 60% din infecțiile din Londra de până la începutul lui decembrie.

De asemenea, tulpina provoacă îngrijorări deoarece are atât de multe mutații – aproape două duzini, iar unele se află pe proteina țepoasă pe care virusul o folosește pentru a se atașa și a infecta celulele. Acestă proteină țepoasă este vizată de vaccinurile actuale.

„Cu siguranță mă îngrijorează acest lucru”, dar este prea devreme să știm cât de important se va dovedi a fi în cele din urmă, a declarat dr. Ravi Gupta, care studiază virușii la Universitatea Cambridge din Anglia.

Gupta și alți cercetători au postat un raport despre acest lucru pe un site pe care oamenii de știință îl folosesc pentru a împărtăși rapid evoluțiile, dar lucrarea nu a fost revizuită în mod oficial sau publicată într-un jurnal.

Cum apar noi tulpini?

Virușii dobândesc adesea mici modificări ale unei litere sau două din alfabetul genetic doar prin evoluția normală. O tulpină ușor modificată poate deveni cea mai des întâlinită într-o țară sau regiune doar pentru că aceasta este tulpina care a prins pentru prima dată acolo sau pentru că evenimentele „super-spreader” au ajutat-o ​​să se înrădăcineze.

O îngrijorare mai mare este atunci când un virus suferă mutații schimbându-și proteinele de pe suprafața sa pentru a-l ajuta „să scape” de medicamente sau de sistemul imunitar.

„Dovezi emergente” sugerează că acest lucru pare să înceapă să se întâmple cu noul coronavirus, a scris pe Twitter Trevor Bedford, biolog și expert în genetică la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle.

„Am văzut acum apariția și răspândirea mai multor variante” care sugerează acest lucru, iar unele prezintă rezistență la tratamentele cu anticorpi, a remarcat specialistul.

Ce alte tulpini au apărut?

În aprilie, cercetătorii din Suedia au descoperit un virus cu două modificări genetice care păreau să-l facă de două ori mai infecțios, a declarat Gupta. Specialistul a susținut că au fost raportate aproximativ 6.000 de cazuri la nivel mondial, mai ales în Danemarca și Anglia.

Au apărut mai multe variante ale acelei tulpini. Unele au fost raportate la persoane care le-au luat de la fermele de nurci din Danemarca. O nouă tulpină sud-africană are cele două schimbări văzute anterior, plus altele.

Cea din Marea Britanie are cele două modificări și multe altele, inclusiv opt la proteina spike (țepoasă), a explicat Gupta. Se numește „variantă care face obiectul unei investigații”, deoarece semnificația sa nu este încă cunoscută.

Tulpina a fost identificată în sud-estul Angliei în septembrie și circulă în zonă încă de atunci, a declarat duminică un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

Noua tulpină va submina vaccinurile?

Vivek Murthy, nominalizat drept chirurgul general de către președintele ales Joe Biden, a declarat duminică la „Meet the Press” de la NBC că „nu există niciun motiv să credem că vaccinurile care au fost dezvoltate nu vor fi eficiente și împotriva acestui virus”.

Vaccinurile produc răspunsuri pe scară largă ale sistemului imunitar dincolo în afara celor declanșate la nivelul proteinei spike, au remarcat mai mulți experți.

Posibilitatea ca noile tulpini să fie rezistente la vaccinurile existente este scăzută, dar nu „inexistentă”, a declarat duminică dr. Moncef Slaoui, consilierul științific șef pentru efortul de distribuire a vaccinurilor guvernului SUA, la „Statul Uniunii” al CNN.

„Până în prezent, nu cred că a existat o singură variantă care să fie rezistentă. Cred că această variantă specială din Marea Britanie este foarte puțin probabil să fi scăpat de imunitatea vaccinului”, a explicat specialistul.

Bedford a fost de acord cu această afirmație.

„Nu mă îngrijorează”, deoarece probabil ar fi necesare multe schimbări în codul genetic pentru a submina un vaccin, nu doar una sau două mutații, a scris Bedford pe Twitter. Dar este posibil ca vaccinurile să trebuiască să fie ajustate în timp, pe măsură ce se acumulează mai multe modificări, iar schimbările ar trebui monitorizate mai atent, a mai adăugat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
”Numai Dumnezeu știe cât de tare m-am săturat” Zi importantă pentru Dana Roba în procesul...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...