Medicii români, alarmați de noua tulpină de SARS-COV-2! Musta: „Creează premisele unui al treilea val” / Ciuhodaru: „Dacă nu testăm extins suntem condamnați”

Medicii români, alarmați de noua tulpină de SARS-COV-2! Musta: „Creează premisele unui al treilea val” / Ciuhodaru: „Dacă nu testăm extins suntem condamnați”
Medicii români, alarmați de noua tulpină de SARS-COV-2! Musta: „Creează premisele unui al treilea val” / Ciuhodaru: „Dacă nu testăm extins suntem condamnați” / Foto: Capturi YouTube.com
Publicat: 21/12/2020, 09:57
Actualizat: 21/12/2020, 10:10

Virgil Musta, medicul epidemiolog de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a vorbit, luni, despre noua tulpină a SARS-COV-2, care a început să se răspândească dinspre Regatul Unit spre Europa.

Musta spune că acest val poate fi controlat dacă se impun măsuri dure. „Noua tulpină creează premisele unui al treilea val, ceea ce face ca sistemele de sănătate, care sunt deja sub o presiune deja foarte mare, să nu mai facă față, de aceea este necesar să se ia măsuri din fașă, pentru a nu se ajunge la o contagiozitate foarte mare.

Este cu cunoscut în știința medicală că virușii suferă mai multe mutații, dar de obicei acestea sunt minore. S-au mai descoperit pe parcursul acestui an mai multe mutații, dar care se pare că nu au influențat nici patogenitatea, nici contagiozitatea acestui virus. În această situație sunt două mutații a proteinei care fixează virusul de celulă și permite intrarea în celulă și crește contagiozitatea și transmisibilitatea bolii.

Apare o transmitere intensă, foarte greu de stăpânit pentru că vin în același timp cu un un număr de cazuri severe și critice care necesită internare în terapie intensivă și deja locurile sunt limitate”, a explicat epidemiologul la B1TV.

Noua tulpină COVID va ajunge și în România?

„Am înțeles că deja s-au luat măsuri, în sensul că traficul este oprit pe cale aeriană, iar persoanele care vin din Marea Britanie sunt carantinate . În momentul în care o zonă este carantinată, riscul de a se transmite scade. Este necesar să se ia aceste măsuri pentru că altfel vom avea și mai mult de suferit.

Din câte am înțeles, mutațiile nu au efect asupra patogenității, asupra severității, dar se știe că un număr mare de cazuri vine cu un număr mare de cazuri severe, pentru că va cuprinde și persoanele cu risc, care evoluează sever, deci există consecințe și în acest sens”, a declarat medicul.

Tudor Ciuhodaru avertizează: „Vom avea și noi această tulpină nouă de coronavirus mai repede decât ne imaginăm”

Pe de altă parte, Tudor Ciuhodaru, medicul UPU de la Iași, este de părere că tulpina va ajunge rapid și la noi.

„E oficial: a apărut această nou mutaţie a coronavirusului şi sunt 10 lucruri pe care trebuie să le ştim. În primul rând că dacă nu testam extins suntem condamnaţi. Vom avea şi noi această tulpină mai repede decât ne imaginăm. (…) Mai multe state europene, printre care Italia, Olanda, Belgia au interzis zborurile din Marea Britanie.

Ţara Galilor a decis să impună o nouă carantina naţională, în Scoţia sunt înăsprite restricţiile, iar călătoriile înspre şi dinspre Anglia sunt interzise. Paradoxal, cu toate aceste avertismente, numărul de teste din România e în scădere, la fel şi cel al persoanelor depistate. Păturile din secţiile AŢI sunt pline cu cazuri grave”, a afirmat, în această dimineaţă, Tudor Ciuhodaru, medicul UPU de la Iaşi, într-o intervenţie telefonică la Realitatea PLUS.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult