De ce nu își pot scoate certificatul verde și cei care confirmă că au trecut prin boală cu testul de anticorpi

Publicat: 11 11. 2021, 12:00
Sursă foto: Profimedia.ro

Românii care confirmă că au fost infectați cu COVID-19 în baza unui test de anticorpi nu își pot scoate certificatul verde deoarece, în prezent, nu există standarde unice pentru determinarea anticorpilor care să facă dovada trecerii prin boală, spun autoritățile într-un răspuns pentru Gândul.

Cu toate acestea, Bulgaria introduce în certificatul verde testul de anticorpi începând de joi, astfel că cei care au avut COVID și nu au știut vor putea obține documentul, care va fi valabil 90 de zile.

Într-un răspuns transmis la solicitarea Gândul, reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) au explicat că, în prezent, nu este demonstrat științific de la ce valoare a unui titru se poate considera că persoana este protejată de infecția cu virusul SARS-CoV-2., motiv pentru care anticorpii anti SARS-CoV-2, de tip IhM și IhH, nu sunt luați în calcul pentru certificatul verde.

 Sunt luate în considerare pentru eliberarea acestui certificat vaccinarea (imunizarea activă), dar și trecerea prin boala simptomatică sau asimptomatică (imunizarea pasivă), aceasta din urmă fiind descoperită prin teste de diagnostic efectuate cu diferite ocazii, la cerere sau în condiții de presupusă infecție. Din momentul trecerii prin boală, studiile au arătat că, pentru o perioadă de maximum 180 de zile, poți fi protejat și, ca urmare, poți stabili cu exactitate această perioadă (data testului+180 zile).

CNCAV

Explicațiile unui medic

Titrul anticorpilor nu este relevant pentru protecție și nici nu ar trebui să influențeze decizia de vaccinare anti-COVID, explică medicul Cătălin Popescu, într-un mesaj preluat de platforma Ro Vaccinare. Medicul din București spune că a întrebat un coleg din Israel dacă acolo este recomandată dozarea anticorpilor, iar răspunsul poate fi surprinzător pentru mulți dintre români.

”La minunata conferință organizată de Adriana Hristea, am avut ocazia să-l ascult pe prof. David Greenberg, din Israel. L-am întrebat dacă în Israel se recomandă dozarea anticorpilor și, în caz afirmativ, în ce scop. Mi-a răspuns că nu se recomandă, nimeni nu determină concentrațiile anticorpilor pentru a decide dacă vaccinarea e oportună sau nu. Se face doar în scop de cercetare, pentru a vedea dacă un nevaccinat a trecut sau nu prin boală. Așadar, nu vă mai dozați anticorpii. Vaccinați-vă!”, a scris medicul Cătălin Popescu.


Citește și:

INTERVIU | Singurul specialist în medicină de dezastru, despre criza din valul 4: „Trebuie luate măsuri drastice, de un om care nu este compromis. Medicina de dezastru este de dictatură, nu de democrație”

Medic ATI la Institutul „Matei Balș” din Capitală: Din 17 august, reanimarea e plină de bolnavi cu COVID-19 în stare critică. Ne pregătim de triplarea capacității

Medicină de dezastru la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași: Bolnavii nu au voie să iasă din ambulanțe, își fac nevoile în saci de plastic

Scene dramatice la UPU. Dr. Carmen Cimpoeșu: „O fărâmă din imaginea COVID”